Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Agentura pro sociální začleňování nabízí řešení pro lidi na okraji společnosti

28. 12. 2020 | 9:51

Lepší využívání dat při tvorbě politik sociálního začleňování – to je hlavním úkolem Agentury pro sociální začleňování, která nyní zahajuje jednání o spolupráci se zástupci Královéhradeckého, Libereckého a Olomouckého kraje. Svým ambiciózním projektem by chtěla Agentura v průběhu dvou let nabídnout své kapacity i ostatním regionům a městům.

chudob2
Ilustrační foto

Posláním nového dvouletého projektu je naučit kraje lépe využívat průkazná data při tvorbě a vyhodnocování politik sociálního začleňování. Na projektu spolupracuje Sdružení místních samospráv. Začátkem prosince letošního roku proběhlo setkání zástupců Agentury s náměstkem hejtmana Libereckého kraje pro sociální věci Petrem Tulpou. „Tato problematika je ožehavým tématem krajů. Proto připravujeme Strategii sociálního začleňování Libereckého kraje,“ sdělil náměstek hejtmana Petr Tulpa. „Velmi si ceníme spolupráce Agentury, neboť nabídne svým partnerům, krajům srozumitelně interpretovaná data o rozsahu sociálního vyloučení, která jsou tolik potřebná pro tvorbu strategie,“ doplnil náměstek.

Je rovněž důležité, aby co nejintenzivněji spolupracovaly všechny resorty, sdílely informace a všichni širší aktéři se navzájem podporovali. Agentura proto pořádá projektové vzdělávací akce a praktické workshopy. „Liberecký kraj a Agentura mají celou řadu společných témat a zájmů. Spolupráci s ní potřebujeme. Navíc prestiž Agentury se v posledních letech zvyšuje,“ řekl náměstek hejtmana Libereckého kraje Petr Tulpa.

Královéhradecký kraj se zaměřil zejména na dostupné bydlení, Agentura v této souvislosti již spolupracuje s Centrem investic, rozvoje a inovací. Také statutární město Chomutov požádalo Agenturu o pomoc, konkrétně o analýzu a návrhy řešení spekulací na trhu s bydlením a obchodu s chudobou.

LK/Filip Trdla