Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ať ministerstvo přestane z lidí v našem kraji dělat občany druhé kategorie, píše hejtman. Přišlo sem jen 2,8% očkovací látky

18. 01. 2021 | 14:10

AKTUALIZOVÁNO: Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) kritizuje nerovnoměrné rozdělování vakcín. Z čísel, která jsou k dispozici do 14. ledna, bylo do nemocnic a zdravotnických zařízení v Praze distribuováno 32 procent vakcíny, do nemocnic a podobných zařízení v Brně 19,4 procenta a do Libereckého kraje sotva 2,8 procenta, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje Půta.

očkováníPrimářFBKNL
Foto: FB KNL

Kraj nemá dost vakcín, aby mohl očkovat v domovech seniorů i registrované zájemce starší 80 let, obává se, že se na ně ve větší míře dostane až v březnu.

Liberecký kraj dostal podle Půty zhruba o třetinu vakcín méně, než by podle nastavených pravidel měl mít. "Já jsem pana ministra (Jana) Blatného požádal, aby ta čísla v příštích týdnech byla upravena, a to především proto, že společnost Pfizer oznámila, že sníží dodávky do Evropy, do České republiky zhruba o 40 procent. A podle mého názoru by se měly snížit ty dodávky především v těch krajích, kde je počet vakcín nepřiměřeně vysoký a neměly by se snižovat v těch krajích, které jich dostávaly méně," doplnil.

Podle Půty má kraj předběžně přislíbeno navíc jedno plato, což je vakcína zhruba pro 1100 lidí. "Pokud je dostaneme, budou primárně určeny pro domovy seniorů a jejich zaměstnance, abychom mohli do konce ledna dokončit vakcinaci bezmála 3000 klientů a pracovníků těchto zařízení," dodal. O očkování má zájem zhruba 70 procent uživatelů a pracovníků pobytových sociálních zařízení v kraji. První už vakcínu dostali minulý týden, celkem se tam zatím podařilo očkovat 434 lidí, dalších 540 dostane vakcínu v tomto týdnu.

Liberecký kraj přednostně očkuje právě v domovech seniorů, v domovech se zvláštním režimem, chce hromadně očkovat i v domovech s pečovatelskou službou. Klienty těchto zařízení považuje Půty za nejrizikovější. Původně se počítalo s tím, že na očkování seniorů starších 80 let, kteří žijí mimo tato zařízení, bude 20 procent vakcín, tedy asi 460 dávek. Vzhledem ke snížení dodávek to ale podle Půty bude méně 300. Na veřejnost se patrně nedostane ani v únoru. Když do kraje dorazí zhruba stejné množství vakcín, bude třeba zajistit druhé očkování, pro ty, kdo už dostali první vakcínu a na nové zájemce mnoho nezbude, dodal hejtman.

Včetně první prosincové zásilky dostal zatím podle Půty Liberecký kraj ve třech dodávkách vakcínu pro 3510 lidí. "V očkovacích slotech je pro tento týden nabídnuto 300 míst pro seniory starší 80 let," řekl Půta. Podle předběžných informací by měl kraj na leden dostat vakcíny pro 11.000 lidí, v únoru pro 14.000 a v březnu zhruba 28.000. Kraj je připraven otevřít velká očkovací centra, pokud ale nebude víc vakcín, nemá to podle hejtmana smysl. Očkování zatím zajistí nemocnice v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech a Jilemnici.

čtk

Jsem - velice mírně řečeno - rozladěn, píše hejtman na facebooku

Hejtman Martin Půta (SLK).V pátek dopisem a dnes telefonicky jsem se zeptal ministra zdravotnictví, jak je možné, že jsou vakcíny rozdělovány do jednotlivých krajů zásadně nespravedlivě a v jiném poměru, než bylo původně deklarováno, tedy podle počtu lidí ve věku nad 65 let. Zatímco se tak v některých krajích už očkují skupiny obyvatel, na které měla přijít řada až mnohem později, například policisté, nemáme v Libereckém kraji zatím dostatek vakcín ani pro naše zdravotníky a seniory.

Řečí čísel to vypadá následovně: V Praze žije 11,78 % obyvatel starších 65 let z celé České republiky. Zatím tam ale směřovalo celých 32,6 % dávek vakcíny (konkrétně 47 balení ze 144). V Jihomoravském kraji žije 11,19 % obyvatel 65+ z celé ČR, ale zatím tam dorazilo 17,4 % dávek vakcíny (25 balení ze 144). Oproti tomu v Libereckém kraji, kde žije 4,22 % obyvatel 65+, jsme zatím dostali jen 2,8 % dávek vakcíny (4 balení ze 144).

Věřím, že tento do nebe volající nepoměr bude co možná nejdříve napraven a Ministerstvo zdravotnictví České republiky přestane z lidí v našem kraji dělat občany druhé kategorie!

Pana ministra jsem proto dnes velice zdvořile požádal, aby byl celý stav co možná nejrychleji napraven, a to i s ohledem na to, že společnost Pfizer oznámila, že sníží v následujících týdnech dodávky o 40 %. Krajům, které oproti schválenému plánu dostaly vakcín méně, by se proto další počty vakcín neměly ještě snižovat, ale naopak navýšit nebo aspoň zachovat. Jsem rád, že se v této věci zítra uskuteční jednání Asociace krajů České republiky s panem ministrem a panem premiérem.

Zdroj: FB M. Půty