Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Boj s koronavirem už přišel Liberecký kraj na téměř 120 milionů korun, největší položkou byl nákup ochranných pomůcek

14. 02. 2021 | 7:19

Do boje s koronavirem už dal Liberecký kraj bezmála 120 milionů korun. Největší položkou byl nákup ochranných pomůcek, jako jsou nanoroušky, respirátory, rukavice nebo dezinfekce. Deseti miliony loni přispěl stát, stejnou částku poslal i letos, řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Kraj podle něj pořizoval také přístroje pro nemocnice a do laboratoří, aby navýšil kapacitu pro zpracování PCR testů. S nákupem přístrojů pomohla veřejná sbírka, kterou kraj vyhlásil loni v březnu. Zatím se na účtu sešlo přes 2,9 milionu korun.

rouskyTU1
Foto: Artur Irma

První podezření na nákazu novým koronavirem se v Libereckém kraji objevilo loni na konci ledna. Nákaza se tehdy nepotvrdila, hygienici a vedení kraje se ale od té doby pravidelně scházejí. První případ covidu-19 ale testy odhalily až 10. března u devětapadesátileté ženy, která se nakazila při lyžování v Itálii. Od té doby už testy koronavirus potvrdily u více než 50.000 lidí, což je přes 11 procent obyvatel kraje. První dva lidé koronaviru podlehli na počátku dubna, od té doby už jich je víc než 700. Většina zemřela od září, v první vlně s covidem zemřelo jen pět lidí.

Ve druhé polovině března se koronavirus poprvé objevil i v domovech seniorů. Testy tehdy nákazu odhalily u pracovníka Domova důchodců v Českém Dubu na Liberecku, ve styku s klienty nebyl a nikdo další se tam nenakazil. O pár dní později se nakazila pracovnice přímé péče a dva senioři v Domě seniorů v Liberci na Františkově, který je s 200 lůžky největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. Od té doby se postupně v pobytových zařízeních v kraji nakazily desítky klientů a zaměstnanců.

V červnu nákaza propukla ve velkém i v průmyslových podnicích. Ohniskem byl tehdy výrobce plastových dílů pro automobilový průmysl Magna Exteriors (Bohemia), kde se postupně nekazily více než dvě desítky pracovníků, většina byla agenturních, další desítky lidí musely do karantény. Podnik zavedl přísná hygienická opatření, roušky tamní zaměstnanci neodložili ani v létě, kdy nebyly povinné. Nákaza se postupně objevila i v řadě dalších podniků a také na ubytovnách pro zahraniční pracovníky.

Druhá vlna se v Libereckém kraji projevila v září, nakažených postupně přibývalo, nejvíc nových případů zatím odhalily laboratoře 23. října, kdy přibylo 776 nových případů. Situace se pak zklidnila, nakažených začalo znovu přibývat v prosinci. V posledních dnech počty nakažených znovu rostou, nemocnice se starají v průměru o 320 nemocných s koronavirem, volná je zhruba čtvrtina covidových lůžek. Třeba z jilemnické nemocnice už musí kvůli vyčerpané kapacitě pacienty převážet do jiných nemocnic v kraji. Pomoci by mělo očkování, které Liberecký kraj zahájil 4. ledna.

Koronavirus citelně postihl i ekonomiku Libereckého kraje, který je oblíbenou rekreační oblastí. Minulou zimní sezonu zkrátil, ta nová ani pořádně nezačala. Hostů se v kraji loni ubytovalo o čtvrtinu méně. Zavřené jsou hotely, penziony i restaurace. Propad návštěvnosti a tržeb hlásí oblíbené turistické cíle, jako je liberecké science centrum iQLandia, Zoologická zahrada v Liberci nebo třeba harrachovská sklárna. Obavy z budoucnosti mají provozovatelé zimních středisek. Koronavirus byl ale impulzem i pro nové projekty - v Turnově rozjela firma CUBO Investments výrobu nanoroušek. Projekt podpořil objednávkou i Liberecký kraj.

čtk