Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bývalý "ajťák" uspěl s pšeničným kvasovým chlebem v soutěži Regionální potravina Libereckého kraje

03. 06. 2025 | 16:26

Bývalý "ajťák", tedy IT specialista, Jan Hlad uspěl se svým pšeničným kvasovým chlebem v soutěži Regionální potravina Libereckého kraje. Pekárnu 42 gramů otevřel loni na podzim a byl jedním z osmi nováčků, kteří se letos do soutěže v Libereckém kraji přihlásili. Uspěl hned napoprvé, přestože právě kategorie pekařských výrobků stejně jako kategorie nápojů jsou těmi, kde je konkurence největší. ČTK to dnes řekl koordinátor soutěže v kraji Václav Chábera.

chléb
Ilustrační foto

Majitele malého pekařství léta živily informační technologie. "Bavilo mě ale dělat lidem dobře v bříšku, motal jsem se kolem jídla, ať už kolem cukrařiny nebo kolem vaření. A pak mě to zaválo do Liberce, kde byl nádherný prostor, který vybízel k tomu tam něco udělat. Tak jsem tam postavil pekárnu a peču chleba. Je to otevřená výroba, takže vidíte, jak to všechno vzniká," doplnil Hlad. Jeho pekárna nabízí slané i sladké pečivo, součástí je i nabídka potravin od dalších regionálních výrobců.

Sám Hlad má nejraději právě chleba, který získal značku Regionální potravina Libereckého kraje. "Je to pšeničný chleba s žitným kvasem, nám všechny výrobky zrajou v chladu a dlouho, chleba není výjimkou. Jeden den uděláme kvas, druhý den ho zaděláme a třetí den pečeme. Veškerou mouku, co používáme, máme z rodinného Mlýna Dubecko pod Kozákovem," popsal svůj oblíbený chleba liberecký pekař.

Cílem soutěže Regionální potravina je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců, v letošním 16. ročníku posuzovala porota v Libereckém kraji 105 výrobků od 37 firem a farmářů. "Jsem rád, že se nám přihlásili i nováčci. Liberecký kraj byl prvním, kdo s tímhle začal," řekl Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje, která soutěž Regionální potravina v kraji organizuje. Pořádá rovněž soutěž o Výrobek roku Libereckého kraje, která je ještě starší, letos se koná už 21. ročník.

Na Regionální potravinu letos komise navrhla také medový řez od Jany Žloutkové z Jablonce nad Nisou nebo nápoj Jablko-hruška šťáva 100% od společnosti Stará dáma. Porotu oslovil také ovčí jogurt od Michala Sabáčka z Nové Vsi u Vofartic, selské krůtí prso z firmy Prominent, picanha (hovězí na grilování) z Farmy Vojtěška, kozí tvaroh z Nového Dvora, Samir kysané zelí ve slaném nálevu a vejce ze statku Petra Macháčka z Huntířova. Všechny výrobky se představí na ochutnávkách, první bude 17. července na Farmářských trzích u OC Forum v Liberci.

čtk