Ceny potravin v obchodech rostou. Nejvyšší čas založit si vlastní zahrádku, stačí v truhlíku
Se vzrůstajícími cenami zeleniny a ovoce se nabízí jako jedno z možných řešení, začít si pěstovat vlastní plodiny. Je to vcelku snadné a začít můžete i bez předchozích zkušeností, odměnou vám bude vlastní úroda. Pokud máte k dispozici zahradu či předzahrádku, můžete vyčlenit část její plochy právě pro pěstování zeleniny a ovocných keřů. Variantou je také využití truhlíků na terase.
Vyčlenění místa a úprava půdy
Dobře promyslete, ve které části zahrady se zeleninovým nebo ovocným záhonkům bude nejlépe dařit. Určitě by na takové místo mělo jít dostatek světla a mělo by být dobře přístupné ze všech stran pro snadnou sklizeň. Důležité je také dostatečný prostor, protože většina plodin potřebuje rozestupy.
„Připravit je potřeba i samotnou půdu. Tu je nutné zrýt a prokypřit, ideálně kultivátorem, který především u větších ploch ušetří hodně práce. V truhlících na terase si pak vystačíte s drobným ručním nářadím,“ říká Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu. Zejména zelenina má pak poměrně vysoké nároky na živiny v půdě, proto je vhodné přidat do půdy kompost, případně další zelená hnojiva, aby měly plodiny tzv. z čeho brát.
Vlastní kapitolou jsou pak bylinky. Většina bylinek potřebuje co nejvíce slunečních paprsků, umístěte proto bylinkový záhon na místo, kde je sluneční svit během dne nejdéle a je zároveň v závětří. Bylinky mají rády lehkou půdu a nesnáší přemokření, vhodné je proto před založením bylinkovou zahrádku odlehčit drobným štěrkem.
Výsadba zeleniny a vlastní bylinkové zahrádky
Ideální dobou pro výsadbu sazenic je květen, kdy můžete začít sázet rajčata a okurky nebo sazenice či semena košťálovin, jako jsou kadeřávek, růžičková kapusta, ale také květáky, kedlubny nebo brokolice. V druhé půlce května, po tzv. zmrzlých mužích, kdy teplota neklesá pod bod mrazu a půda již nepromrzá, můžete začít se sadbou sazenic teplomilné zeleniny, jako jsou lilky, patisony, cukety nebo melouny. V chladnějších oblastech je však vhodné zpočátku teplomilnou zeleninu vysadit do studených pařenišť nebo do skleníků, než se teploty ustálí.
Začátek jara je vhodný také k sázení bylinek. Především bazalka, kopr nebo koriandr, které můžete pěstovat ze sazeniček nebo ze semínka. Nenáročná na pěstování je pak máta, tu je vhodné ale zasadit již ve formě sazeničky a na místo, které není na přímém slunci, ale v polostínu, a následně ji stačí pouze zalévat. Bylinka, která naopak miluje slunce a vyžaduje přímé sluneční paprsky, je levandule, tu zasaďte na velmi slunné místo, květy pak budou mít sytou barvu a její vůně bude intenzivnější.
Do konce května je také ideální čas pro zasazení ovocných keřů, jako jsou maliny, ostružiny nebo angrešt.
Nejrychleji plodící zelenina
„Mezi nejrychleji plodící zeleninu patří ředkvičky, které je možné sklízet v průběhu roku opakovaně, protože rostou velmi rychle. První sklizeň od výsadby je už během 30 dní,“ doplňuje Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu. Podobně je na tom také jarní cibulka, kterou je často možné sklízet již po 2 až 4 týdnech. Další rychle rostoucí zeleninou je špenát, ale i rukola a různé odrůdy salátu. Také fazolové lusky nebo hrášek sklidíte poměrně brzy, již přibližně za 40 až 65 dní od zasazení. Rychle plodí ale také okurka, cuketa nebo třeba baby mrkev.
TZ/Šárka Lachoutová