Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cílem bylo vytvořit pro Jizerskou padesátku novou trofej, která pro běžkaře zosobňuje radost ze sportu a sněhu, prozradil její autor

20. 12. 2023 | 5:00

57. ročník ČEZ Jizerské 50. zaznamenal několik dní před koncem roku bez pár desítek 8000 přihlášených závodníků, což je o 550 více oproti loňskému rekordnímu ročníku touto dobou. Na 50kilometrový závod zbývá zhruba posledních 150 startovních míst.

jiz50Dav
Archivní foto

"Letos prodlužujeme termín výhodných registrací až do 2. ledna 2024, abychom dali všem možnost přihlásit se ještě po Novém roce a splnit si tak například své novoroční předsevzetí,” řekl na tiskové konfrenci v Praze za pořádající agenturu Raul David Douša.

V rámci tiskové konference došlo hned k několikanásobnému odtajnění. Tím prvním je složení kapel na ČEZ Energy festech. V pátek večer 9. února vystoupí v Jablonci nad Nisou brněnská kapela Poletíme, o den později před libereckou radnicí zahraje od 18 hodin písničkář Pokáč a poté přijde zlatý hřeb večera, oblíbená zpěvačka Ewa Farna (od 19 hodin). Generální partner závodu má také dobrou zprávu pro všechny, kteří chtějí být na Padesátku řádně připraveni: v Jizerských horách přibyly přehledné oranžové sloupky, které vyznačují “ČEZ okruh”; celou trasu hlavního závodu.

Nové trofeje pro Jizerskou 50 odtajnil David Vávra, lyžník a herec legendárního Divadla Sklep.

Světlo světa také spatřily zbrusu nové skleněné umělecké trofeje od výtvarníka Matyáše Chocholy, které vznikly ve spolupráci se sklárnami Preciosa Ornela v Desné. “Mým cílem bylo vytvořit trofej, která pro mě, jako pro běžkaře, bude zosobňovat radost ze sportu a ze sněhu. Doufám, že trofej vítězům právě takovou radost dodá,” těší se ze společného díla autor trofeje Matyáš Chochola.

Ústředním motivem bude autentický umělecký odlitek lyžařské stopy, který byl zhotoven Matyášem Chocholou poté, co se v ní projely tisíce závodníků loňské ČEZ Jizerské 50. Na krk si tedy nebudete věšet jenom kousek skla, ale doslova kus historie Jizerské 50, což potvrzuje svými slovy samotný výtvarník: “V noci po skončení závodu, z odlitku rozbrázděných textur, připomínajících bitevní pole, vznikl otisk pro reliéf medaile. Každý závodník tak dostane to, co sám svým bojem do sněhu otiskl. Medaile je pokovená, což zvýrazňuje magický zážitek večerních světel vrhajících do sněhu dlouhé a barevné stíny.”

Matyáš Chochola je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze, jehož práci jste mohli vidět v řadě významných českých institucí. Jeho umělecký odkaz sahá až za hranice, například do galerií v Itálii nebo Německu. V rámci své tvorby se zaměřuje především na umělecké instalace a performance. Na 56. ČEZ Jizerské 50 se stala objektem jeho zájmu samotná lyžařská stopa, která je hlavní dominantou nových medailí.

Preciosa Ornela ručně vyrobí nové účastnické medaile s uměleckým motivem od Matyáše Chocholy

Jizerská 50 ale není pouze o prvotřídních výkonech a sportovní elitě, ale především o zmíněné radosti z pohybu. Tato radost je dvojnásobná, pokud se stává mezigenerační záležitostí a závodníci ji mohou sdílet se svojí rodinou a blízkými. To potvrdili další významní hosté, kteří se 57. ročníku zúčastní. “Jizerská 50 má v naší rodině své pevné místo, běhá vnučka, syn, ale i snacha. Dvakrát běžela dokonce má manželka,” řekl kardiochirurg a pravidelný účastník závodu profesor Jan Pirk.

Ve stejném duchu mluvil i herec Jakub Kohák, který vyrazí opět na 50 km, zatímco jeho syn plánuje zdolat poloviční distanci. Naopak legendární závodník Stanislav Řezáč nastoupí do hlavního závodu i se svým šestnáctiletým synem Alešem, a čeká nás tak napínavý mezigenerační souboj. O třešničku na dortu se postaral cyklista Roman Kreuziger, který si zajede minimálně jeden ze závodů volnou technikou a jeho dcery se přidají na dětských tratích.

Rodinná bude Jizerská 50 i pro olympijskou medailistku Kateřinu Neumannovou, která vyzve do stopy svou dceru, atletku Lucii. “Běžecká sezóna ji asi nedovolí jet celou padesátku, ale některý ze závodů 57. ročníku si spolu dáme určitě,” hlásí dopředu šumavská rodačka.

57. ČEZ Jizerská 50 se uskuteční v termínu 8. - 11. února 2024 a během čtyř závodních dní nabídne hned 8 závodů různých distancí i stylů. Chybět nebude ani bohatý doprovodný program, jehož hlavní součástí je zmíněný ČEZ Energy fest v Jablonci nad Nisou a v Liberci. 

převzato z https://jiz50.cz