Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cílem projektu je hledat řešení složitých situací, aby děti zůstávaly v rodinách a ústav byl až poslední varianta

22. 02. 2020 | 12:22

Znění společného memoranda schválila tento týden rada kraje. Projekt je zaměřený na optimalizaci systému péče o ohrožené děti a rodiny. Jeho cílem je podpořit rodiny s dětmi umístěnými v pobytové péči.

teenagerHolka
ilustrační foto

„Jedná se o důležitý projekt, který se bude věnovat klíčovým aktivitám, jako jsou péče o děti z ohrožených skupin, návštěvy v ústavních zařízeních či vzdělávání sociálních pracovníků. Cílem je hledat řešení složitých životních situací, aby děti zůstávaly ve svých rodinách a ústavní péče byla používána až v nejnutnějších případech,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V současné době již probíhá přehodnocování situace dětí v ústavní péči. „To provádějí pracovnice a pracovníci oddělení sociálně-právní ochrany dětí, kteří to již nyní mají za zákonnou povinnost. Díky tomu získáme dobrou zpětnou vazbu přímo z ústavů a lépe nám to pomůže stanovit do budoucna takové podmínky, které co nejlépe naplní potřeby dětí a mladých lidí,“ dodal Pavel Svoboda, náměstek pro resort sociálních věcí.

Při revizích činnosti orgánů sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) se pracovníci potýkají s řadou nejasností ohledně souvisejících opatření. Cílem memoranda je proto mimo jiné poskytnout metodickou podporu pracovnicím a pracovníkům OSPOD a co nejefektivněji jim naplánovat práci s dětmi umístěnými v pobytové péči.

„Informace jsou to skutečné důležité, protože jasně určují potřeby dětí a rodin, kterým byl potomek odebrán a následně umístěn do pobytové péče,“ dodal Svoboda. Na zjišťování potřeb dětí je zaměřena také souběžně probíhající aktivita Systematické návštěvy dětí v ústavním zařízení.

Kraj bude spolupracovat s Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky při sdílení informací, výstupů a doporučení. Projekt bude bez finanční účasti Libereckého kraje.

LK/Filip Trdla