Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čtvrtou dávku si zatím nechalo dát asi půl procenta obyvatel kraje,  zhruba 2500 lidí

17. 08. 2022 | 5:47

Jak už jsme informovali, čtvrtou dávkou vakcíny proti koronaviru, která je určená pro lidi starší 18 let, začaly hned v pondělí očkovat v Libereckém kraji i nemocnice v Liberci a Jablonci nad Nisou. V České Lípě a ve Frýdlantu s tím začnou od září. Vyplývá to z vyjádření mluvčí libereckého krajského úřadu Anny Vaškové pro ČTK.

pfiser4
archivní foto

Přeočkování druhou posilující dávkou doporučuje ministerstvo zdravotnictví zejména rizikovým pacientům a lidem nad 60 let, podmínkou je časový odstup minimálně čtyři měsíce od předchozího očkování. "Aby byla ochrana před koronavirem co nejúčinnější v podzimních měsících, kdy všeobecně přibývá respiračních onemocnění, doporučuji vakcinaci čtvrtou dávkou na přelomu srpna a září či během září. I nadále je nejdůležitější ochrana těch nejzranitelnějších. Proto zdůrazňuji, že kromě očkování stále platí základní hygienická pravidla – ruce, roušky, rozestupy,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Čtvrtou dávku si zatím nechalo dát asi půl procenta obyvatel Libereckého kraje, tedy zhruba 2500 lidí. Bez registrace očkují druhou posilující dávkou v EUC Klinice v Klášterní ulici v Liberci, a to každou středu od 8:00 do 12:00 a čtvrtek od 15:30 do 19:00.

Pro další očkovací místa je nutná registrace, jilemnická nemocnice očkuje čtvrtou dávkou každý pátek od 8:00 do 14:00. Pátky má v srpnu pro očkování vyhrazené i jablonecká nemocnice. Očkovací centrum liberecké nemocnice je otevřené od rána do večera každou středu a pátek. Od září bude v provozu ve Frýdlantu v pondělí odpoledne a v Turnově v pondělí a úterý od 12:00 do 15:00. Nemocnice v České Lípě bude zájemce o čtvrtou dávku očkovat každé úterý od 6. září mezi 10:00 a 13:00. Lidé mohou o vakcínu požádat i praktické lékaře a minulý týden zahájily očkování další posilující dávkou i některé domovy seniorů.

Takzvané incidenční číslo, které udává počet nově potvrzených případů koronaviru v přepočtu na 100.000 obyvatel, je v Libereckém kraji 101. Na hodnotě kolem 100 stagnuje v kraji posledních zhruba 14 dnů, za nejhoršího stavu letos na začátku února bylo na hodnotě 2323. Za celou zem je incidenční číslo aktuálně na hodnotě 116.

I přes relativně nízký počet nově nakažených platí v nemocnicích či sociálních službách v kraji některá protiepidemická opatření. Používání ochranných prostředků dýchacích cest doporučili poskytovatelům zdravotní a sociální péče krajští hygienici, všechny příchozí k tomu vyzvali v domovech seniorů, jde ale o doporučení. Českolipská nemocnice má až do odvolání zákaz návštěv na jednom oddělení LDN, konkrétně 3B na 9. podlaží nemocnice.

čtk