Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cyklodoprava je stále priorita a kraj ji letos podpoří 14 miliony korun. Na cyklostezky přidá dalších třicet

16. 01. 2024 | 12:21

Cyklodopravu podpoří letos Liberecký kraj 14 miliony korun, je to o 2,2 milionu méně než v loňském roce. Peníze z dotačního programu poslouží na výstavbu a opravy cyklostezek, ale znovu také na podporu sdílených kol ve městech. Dalších více než 30 milionů dá ale kraj do výstavby cyklostezek mimo tento program.

cykloMachac
Region Máchovo jezero, archivní foto

ČTK to řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Podpora cyklodopravy patří k prioritám kraje, loni na ni bylo přes 32 milionů korun.

"Cyklistika se těší stále větší oblibě, proto nesmíme zapomínat na vytvoření kvalitní infrastruktury pro sportovce a turisty. Není to jen otázka pohodlného svezení, ale také bezpečnosti. Je v zájmu všech, aby cyklisté měli dostatek prostoru, a nedocházelo tak ke zbytečným kolizím s motorovými vozidly," doplnil Sviták. I proto je podle něj největší objem peněz z dotačního programu - 6,5 milionu korun - určen právě na výstavbu nových úseků. Kraj ale od loňského roku podporuje také údržbu a rekonstrukce cyklostezek.

Region kolem Ještědu, archivní foto

Výrazně se podle Svitáka změnil přístup Libereckého kraje v případě páteřních cyklotras, jako je Cyklostezka Odra-Nisa, Greenway Jizera, Cyklostezka sv. Zdislavy nebo Cyklostezka Ploučnice. "Ve stále větší míře přebírá Liberecký kraj gros těch činností na sebe," řekl hejtmanův náměstek. V současné době se podle něj připravuje například další úsek Greenway Jizera. "Teď byla podávána žádost o dotaci na úsek z Turnova do Svijan a předpokládám, že tu stavební část přebereme," dodal.

Totéž platí podle Svitáka na Cyklostezce Ploučnice, pro úsek okolo Novin, a na Cyklostezce sv. Zdislavy. "Tam už byl dokončen úsek z Bílého Kostela a pokračujeme v projekční činnosti na úsek v okolí Jablonného v Podještědí, kde řešíme nějaké dílčí problémy při přechodu silnice první třídy," doplnil. Kraj se podle náměstka snaží hlavně z malých obcí sejmout břímě budování takto složitých a finančně náročných staveb.

Region Krkonoše, archivní foto

I v letošním roce kraj podpoří sdílená kola ve městech, poprvé tento dotační program otevřel loni. K dispozici budou stejně jako v loňském roce tři miliony korun. Loni dotaci využily jen Jablonec nad Nisou a Liberec, které získaly po půl milionu korun. Letos mohou žádat až milion. "Jeden rok je krátká doba, na to aby se to vyzkoušelo, proto jsme se rozhodli program zopakovat," řekl Sviták. O dotaci z programu mohou žádat větší města, kde podle náměstka dává tento způsob dopravy větší smysl.

Dotační program na podporu cyklodopravy v Libereckém kraji (v mil.Kč)

Program

2020/schválené projekty

2021/schválené projekty

2022/schválené projekty

2023/schválené projekty

2024

 

výstavba cyklostezek

4,20/4

7,02/5

6,76/6

6,58/5

6,50

rekonstrukce cyklostezek

-

-

-

2,50/6

2,50

příprava projektů

2,20/5

2,54/6

2,80/7

4,13/6

2,00

sdílená kola

 

 

 

3,00/2

3,00

celkem

6,4/9

9,56/11

9,56/13

16,21/19

14,00

Zdroj: Liberecký kraj

čtk