Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dar pro papeže i zápis do UNESCO. Crystal Valley propaguje sklářskou tradici v kraji již pět let

09. 08. 2024 | 7:24

Oblast světově jedinečné koncentrace a pestrosti sklářské, bižuterní, kamenářské a šperkařské tvorby a výroby. To je Crystal Valley – projekt, který již od roku 2019 spojuje místní firmy věnující se těmto tradičním odvětvím. Jeho cílem je přilákat více turistů a postavit na sklářském a bižuterním průmyslu a šperkařském umění nový směr v oblasti cestovního ruchu v kraji.

sklo pla pacinek3
Foto: Artur Irma

„Značka Crystal Valley je mimořádná příležitost pro cestovní ruch v regionu. Na začátku to nebylo snadné. Museli jsme si získat důvěru sklářských a šperkařských firem. To se, myslím, podařilo. Jsme k dispozici všem, kteří jsou aktivní a sami přicházejí s iniciativou. A do rodiny Crystal Valley se další firmy a živnostníci hlásí. Právě to je pro nás vizitka naší práce,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Foto: MadCrystal Valley prezentuje Liberecký kraj jako zásadní lákadlo pro místní i turisty z Česka a zahraničí. Kraj je oblíbenou turistickou oblastí, každoročně do něj proto míří tisíce návštěvníků za přírodou a sportem. Návštěvníci ale hledají také unikátní zážitky a takovým zážitkem může být to, že vidí na vlastní oči práci sklářů a výrobců šperků. Napříč Libereckým krajem je totiž více než 160 sklářských, bižuterních a šperkařských firem, živnostníků, muzeí a škol.

Foto: MadZa posledních pět let se v Libereckém kraji uskutečnila pod hlavičkou Crystal Valley celá řada akcí. Pravidelně se konaly Víkendy Křišťálového údolí či muzejní programy pro děti. Regionem jezdí křišťálové vlaky a Crystal Valley se stalo významným partnerem Dětského sklářského sympozia. Do Křišťálového údolí jsou zapojené také tematické akce, které v regionu působí pod hlavičkami sklářských měst, například IGS, Křehká krása a Skleněné městečko. Ruční výroba skla je zapsána na Seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Přehlídka skla a bižuterie Křehká krása, foto: Artur IrmaBěhem několika let vznikla v regionu pod rukama sklářů a šperkařů z regionu unikátní díla, jako je například křišťálová schránka s ostatkem české světice a patronky Libereckého kraje svaté Zdislavy v Kunraticích u Cvikova či světelné instalace a lustry firem z Novoborska a oblasti Kamenického Šenova, které zdobí rezidence po celém světě, anebo šperky, jež nosí ženy v České republice i v zahraničí. Výrobky místních sklářů jsou ve všech koutech planety.

Foto: Mad

„V souvislosti s unikátním postavením místního sklářství a potenciálu, který v něm z hlediska cestovního ruchu vidíme, jsme uvažovali o tom, že bychom usilovali o získání pavilonu EXPO po ukončení Světové výstavy EXPO v japonské Ósace pro zřízení návštěvnického centra Křišťálového údolí. Nakonec jsme však, s ohledem na velikost prakticky využitelné plochy pavilonu, předpokládanou energetickou náročnost, s ohledem na skleněnou fasádu, a další okolnosti od tohoto záměru ustoupili. Návštěvnického centra se však nevzdáváme, řešit jej ale budeme jinak,“ dodala náměstkyně Květa Vinklátová.

Foto: MadLiberecký kraj podepsal smlouvu o převodu ochranných známek Crystal Valley a Křišťálové údolí se společností Preciosa, a.s. a Preciosa Lustry a.s. 17. května 2019. Cílem kraje bylo tehdy ze silného regionálního tématu skla, bižuterie a šperkařství vytvořit nabídku pro cestovní ruch. To se postupně daří.

Konkrétní přehled všech již uskutečněných akcí včetně plánů do budoucna naleznou zájemci zde: https://crystalvalley.cz/cs

LK/Filip Trdla