Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Den otevřených ambulancí upozornil na smrtelnou nemoc – idiopatickou plicní fibrózu 

14. 10. 2019 | 9:12

32 lidí z Libereckého kraje si nechalo zkontrolovat plíce. U jednoho z nich našli pneumologové podezření na idiopatickou plicní fibrózu (IPF), u dalších 9 astma či chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN).

plíce
ilustrační foto

Lidé si v kraji mohli nechat prohlédnout plíce v rámci Dne otevřených ambulancí u příležitosti Týdne IPF. Ty, kteří mají podezření na IPF, poslali plicní lékaři na další vyšetření do specializovaných center, kde mohou dostat moderní léčbu. Ta pacientům prodlužuje život v dobré kvalitě o celé roky.

Dne otevřených dveří se letos v Libereckém kraji zúčastnily 3 ambulance. „Možnost vyšetření plic využilo během letošního Dne otevřených ambulancí 16 lidí. U jedné z pacientek máme podezření na idiopatickou plicní fibrózu, pozvali jsme si ji proto znovu k podrobnějšímu vyšetření. Jestliže podezření nevyvrátíme, doporučíme ji do specializovaného centra. Kromě IPF jsme odhalili u 2 pacientů astma a u dalších 2 chronickou obstrukční plicní nemoc. Většinou akce využili lidé, kteří měli potíže s dýcháním. Dvě paní si ale přišly prověřit plíce bez jakýchkoliv obtíží, protože chtěly podpořit svou nemocnou kamarádku“, říká MUDr. Milada Šípková z pneumologické ambulance Pulmo v EUC Liberec.

Smrtelnou nemocí, která poškozuje plicní sklípky, trpí v Česku přibližně 2 000 lidí. Jemná plicní tkáň se u nich mění na husté vazivo a jejich plíce tuhnou. Změna je nevratná. IPF se nejčastěji projevuje dušností a kašlem. Pacienti přestávají stačit svým vrstevníkům a ani v klidu se nemohou zcela nadechnout. Jedním ze znaků, jež nemoc doprovází, jsou i paličkovité prsty či nehty ve tvaru hodinových sklíček.

Den otevřených dveří plicních ambulancí kvůli IPF se v kraji uskutečnil již počtvrté. „V roce 2018 se nám podařilo v celé republice zachytit 45 lidí s podezřením na IPF, u třech z nich se nemoc potvrdila, další měli jiné vážné plicní nemoci,” vysvětluje MUDr. Martina Šterclová, Ph.D., předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy (SIPP) České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) ČLS JEP, a dodává: „Preventivní akce, dny otevřených ambulancí a osvěta jsou pro včasné odhalení nemocí zcela zásadní. IPF sice neumíme vyléčit, ale včasným podáním léků jsme schopni úbytek plicních funkcí zpomalit. Bez léčby nemocní bohužel zpravidla do 3 let umírají. Správným léčením lze přitom život pacienta prodloužit až o několik let.“

Lidé by neměli jakékoli obtíže s dýcháním podceňovat. „Pokud někdo dlouhodobě kašle nebo se zadýchává, měl by navštívit svého praktického lékaře kdykoli během roku. Ten jej vyšetří a v případě podezření na plicní onemocnění odešle ke specialistovi,“ uzavírá předsedkyně ambulantních pneumologů prim. MUDr. Ivana Čierná Peterová. Závažné onemocnění totiž vyloučí pouze komplexní vyšetření u plicního lékaře. Jestliže pneumologové odhalí u pacienta podezřelý nález, zkonzultují ho v jednom ze 17 specializovaných center.

TZ