Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Děti z liberecké základní školy 5. května musí nosit roušky v odborných učebnách i v družině

10. 09. 2020 | 11:04

Děti z liberecké základní školy 5. května musí ode dneška nosit roušky i při výuce v odborných učebnách nebo ve školní družině, když jsou uvnitř. Důvodem je, aby případná karanténní opatření nezasáhla více tříd, pokud by některé dítěte onemocnělo koronavirem. ČTK to řekla ředitelka školy Iveta Rejnartová.

rouška student-5511829 960 720
Ilustrační foto

Podle ní děti dnes do školy v rouškách přišly. "Už na začátku září jsme informovali rodiče o možnosti, že to přijde, a děti si v tašce nosily do školy dvě roušky," uvedla ředitelka. Zprávu, že je nutné mít dnes nasazené roušky, škola rodičům poslala ve středu i přes takzvaného Bakaláře.

"Děti je (roušky) musí mít ve společných prostorech, což jsou chodby, šatny, toalety, odborné učebny, kde se děti střídají a mixují i z více skupin. A také ve školní družině, když budou v učebně," uvedla Rejnartová. Podle ní se ale družina bude snažit, aby děti byly co nejvíce venku.

V celé zemi platí ode dneška povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov včetně firem. Výjimku mají malé děti, mateřské školy, žáci a studenti ve třídách, lidé s duševní poruchou, lidé při jídle a pití nebo sportovci v době tréninku a zápasu.

Opatření zasáhne i některé akce, například Semily se rozhodly s ohledem na vývoj epidemiologické situace zrušit sobotní dožínkové slavnosti Semilský pecen. "Pro hladký průběh akce jsme udělali maximum, ale vzhledem k tomu, že se i v Semilech v posledních dnech objevili nově pozitivně testovaní na covid-19, nemohli jsme v zájmu o zachování zdraví občanů města a návštěvníků slavnosti jednat jinak," uvedla starostka Lena Mlejnková.

Ve veřejné dopravě jsou roušky povinné od začátku září. "První dny to lidé moc nedodržovali, ale jak přibývá nakažených, tak i cestující je začali používat častěji," uvedla mluvčí libereckého dopravního podniku Martina Poršová. Denně dostává několik stížností. "Cestující se na sebe vzájemně upozorňují i při jízdě a upozorňují také řidiče, ale jeho povinností není toto řešit. My řidiče vyzýváme, ať nechodí do žádného konfliktu kvůli rouškám," dodala Poršová. Cestující by to podle ní měli řešit oznámením na policii.

Liberecký kraj patří mezi nejméně zasažené v rámci republiky, ale i zde v posledních dnech potvrzených případů přibývá. Za posledních 24 hodin přibylo 30 potvrzených případů, což byl ještě před třemi týdny přírůstek za celý týden. Aktuálně se v kraji léčí 254 lidí, u většiny má onemocnění lehký průběh. Liberecká nemocnice, která je v Libereckém kraji jako jediná vyčleněná pro příjem pacientů s covidem, má nyní čtyři hospitalizované s tímto onemocněním.

čtk