Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Děti ze sociálně a ekonomicky slabých rodin se opět dočkají bezplatného školního stravování

16. 08. 2023 | 10:40

AKTUALIZOVÁNO: Liberecký kraj bude dál podporovat obědy pro děti z chudších rodin. Pro příští dva školní roky by na dotaci mělo být k dispozici 14,5 milionu korun, z toho 3,3 milionu by měl dát kraj ze svého, zbytek bude z evropských fondů. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro školství Jiří Čeřovský (ODS).

díteJídlo
ilustrační foto

Liberecký kraj má s programem dlouholeté zkušenosti, stál u jeho zrodu a na obědy chudých dětí přispívá v mateřských a základních školách od druhého pololetí školního roku 2015/2016.

Podmínky programu se ale podle Čeřovského změnily, v minulosti náklady plně hradily evropské fondy, od nového školního roku by se měl kraj na financování obědů podílet. "Projekt bude pro kraj finančně, ale i administrativně náročnější," doplnil Čeřovský, který věří, že to školy neodradí. "Jsme připraveni jim pomoci," řekl. Kraj už připravuje dotační program Podpora školního stravování v Libereckém kraji, z něhož budou zapojené školy žádat dotace. Schválit ho ještě musí zastupitelstvo.

Zájem o zapojení do programu v minulých letech v kraji rostl. Zatímco v prvním roce se do projektu zapojilo 23 škol a obědy zdarma získalo 165 dětí, pro které kraj rozdělil 841.000 korun, v covidovém roce 2020/2021 už bylo zapojeno 74 škol a na obědy pro 1796 školáků rozdělil kraj bezmála 11 milionů korun. V posledních dvou letech bylo zapojených škol zhruba stejně, podpořených dětí ale ubylo. Poslední školní rok zatím podle Čeřovského vyhodnocený není.

S novým programem by obědy zdarma mohlo získat víc školáků. Zatímco dosud se dotovaly obědy pro děti od tří do 15 let, teď podle Čeřovského bude možné zaplatit obědy předškolákům, školákům a studentům od dvou do 19 let. V Libereckém kraji je zhruba 440 mateřských a základních škol, do kterých chodí více než 56.000 dětí, dalších zhruba 16.500 je studentů na 49 středních školách v kraji. Nejvíc škol zapojených do programu bylo v posldních letech z Liberecka a Českolipska.

Podle náměstka hejtmana pro ekonomiku Zbyňka Miklíka (Piráti) je podobný program potřebný, i proto je kraj připraven se na jeho financování podílet. Zkušenosti z minulých let ukazují, že taková pomoc má smysl. Jde o adresnou dávku, kterou nelze zneužít. Peníze nedostává ani rodič sociálně slabého dítěte, ani dítě samotné. Peníze jdou školním družinám a jídelnám, které je vyúčtovávají. Podle ředitelů škol zajištěné obědy zlepšují docházku dětí i jejich školní výsledky.

čtk