Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Divadlo nehraje a kina promítají jen pro 99 diváků. V oblastní galerii omezili vítání návštěvníků na úsměv

11. 03. 2020 | 9:09

AKTUALIZOVÁNO: Kulturní a společenský život v kraji se téměř zastavil. Od včerejího večera platí nařízení vlády kvůli hrozící epidemii koronaviru. Nehraje divadlo, program pro seniory zrušil liberecký Kontakt a brány zavřela i iQLandia. Liberecká Oblastní galerie je ale stále otevřená, stejně jako krajská knihovna. Kina hrají jen pro 99 diváků. S dětmi, které mají jarní prázdniny, lze zajít do ZOO.

lazne-liebig-mad122
archivní foto Mad

Liberecký kraj zrušil kvůli koronaviru úřední hodiny, s veřejností bude až do odvolání komunikovat jen prostřednictvím telefonů a e-mailu. Prázdninový provoz regionální dopravy, který v tomto týdnu platí kvůli jarním prázdninám zdejších škol, prodloužil nejméně do 27. března. Novináře o tom informoval náměstek libereckého hejtmana Přemysl Sobotka (ODS).

V Česku soustavně vzrůstá počet případů nákazy novým typem koronaviru. Přesto podle ředitele Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimíra Valenty neměl do úterních 15:00 Liberecký kraj žádného nemocného s COVID-19. "Provedli jsme zatím testy u 32 osob a všechny s negativním výsledkem, na výsledky čtyř testů se ještě čeká," doplnil Valenta. Test na koronavirus nebyl podle něj pozitivní ani u pacienta, který byl v Liberci kvůli podezření na onemocnění hospitalizován.

Testováním prošli podle Valenty většinou lidé, kteří mohli být v kontaktu s nákazou na dovolené v severní Itálii, ale také na pracovních cestách ve Španělsku, Německu nebo USA. Aktuálně je v Libereckém kraji v karanténě nařízené hygieniky šest lidí, o dalších karanténách rozhodli od pondělí praktičtí a dětští lékaři. Hygienici už řešili i několik případů porušení karantény. "Chceme apelovat na obyvatele nejen Libereckého kraje, aby se chovali odpovědně," řekl Valenta.

Bezpečnostní rada státu v úterý ve snaze zabránit šíření infekce zakázala akce za účasti více než stovky lidí. Jsou zakázané návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory, od středy jsou uzavřené i základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy. V Libereckém kraji jsou ale jarní prázdniny, zhruba 55.000 školáků se opatření dotkne až v příštím týdnu. Už v úterý ale krajský odbor školství vyřizoval kolem 200 telefonátů rodičů.

Až do odvolání zrušila výuku Technická univerzita v Liberci. Pedagogům a dalším zaměstnancům umožní v maximální možné míře přejít do režimu práce z domova. "Doporučujeme svým pedagogům, tam kde je to možné, aby vedli výuku formou online studia nebo zadávali studentům práci distanční formou po síti," řekl rektor Miroslav Brzezina. Organizátoři zrušili i plánovaný souboj hokejových týmů univerzit Liberce a Ústí nad Labem o krále severu, který se měl uskutečnit ve dnes.

Od dnešního dne jsou uzavřeny také expozice libereckého science centra iQLandia a iQparku, které patří k nenavštěvovanějším atrakcím v Liberci. Ročně jimi projde půl milionu lidí. "Expozice jsme se rozhodli uzavřít z preventivních důvodů až do odvolání," řekl ČTK ředitel Pavel Coufal. Otevřené zůstanou podle něj programy laboratoří iQFabLab a také planetárium, kam se vejde jen 50 lidí. Uzavřené budou mimo jiné v kraji také Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nebo zámek Sychrov.

Až do odvolání zrušilo všechny své aktivity pro seniorskou veřejnost liberecké Komunitní středisko Kontakt. Týká se to setkávacích aktivit jednotlivých klubů seniorů i pořádaných programů v Centrálním klubu seniorů, včetně veškerých vzdělávacích, sportovních programů i pronájmů prostorů organizace skupinám seniorů, upřesnil klub.

Až do odvolání hned v úterý zrušilo všechna svá představení liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Vstupenky za zrušená představení v Malém a Šaldově divadle je možné vracet pouze zpětně a to až do 30 dnů od zrušeného termínu na pokladně Šaldova divadla a ostatních prodejních místech. "Náhradu za lístky koupené přes e-vstupenku sjednáte na e-mailu info@evstupenka.cz. Abonenty budeme o náhradních termínech informovat," uvedlo vedení divadla na FB profilu instituce.

Jen pro 99 diváků hrají jablonecká kina i liberecké Kino Varšava. Snaží se vejít do vládního nařízení a přitom zachovat provoz. Včera se ve Varšavě konalo první promítání filmu V síti a zájem byl daleko větší než možnosti sálu. Správci kina proto přidali projekci navíc. "Náhradní termín projekce je plánován na  24.3.2020," sdělilo kino. Multikina v libereckých obchodních centrech nehrají. Všechna představení zrušily i liberecké Lidové Sady. Od středy je pro veřejnost uzavřen i liberecký plavecký bazén.Jablonecký bazén, stejně jako všechna sportoviště spravovaná městem, oznámil, že respektuje limitní nařízení 100 osob včetně personálu.

Uzavřena ale není Oblastní galerie Liberec. "Stále máme otevřeno. Situaci a nařízení Bezpečnostní rady státu samozřejmě sledujeme a pokud dojde k výrazné změně, budeme na ni reagovat. Ale zatím máme otevřeno, návštěvníky vítáme úsměvem, nikoliv stiskem ruky a polibkem. A výstavní prostory jsou u nás dost velké, takže určitě udržíte metr odstup od dalších návštěvníků," píše galerie na svém facebooku.

Provoz liberecké zoologické zahrady zůstává neomezen, bez omezení fungují i centrum pro zvířata v nouzi Archa a centrum ekologické výchovy Divizna. Knihovna ruší akce, u nichž se dá předpokládat, že na ně přijde více než 100 účastníků. KVK vzkázala, že v případě, že se necítíte zdravotně dobře, knihy zatím nevracejte a odložte návštěvu knihovny na pozdější dobu. Výpůjčku lze telefonicky prodloužit.

čtk, uba