Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dnes odpoledne bude mít Liberecký kraj novou vládu. Čtyři radní mohou pokračovat v rozdělané práci, nováčků je pět

03. 11. 2020 | 11:18

AKTUALIZOVÁNO: Dnes odpoledne krajské zastupitelstvo v novém složení zvolí Radu Libereckého kraje a přidělí jejím členům jednotlivé resorty. Výsledky krajských voleb poslaly do nejvyššího samosprávního orgánu kraje pět politických stran: SLK, ODS, ČPS, SPD a ANO. 32člennou koalici v 45členném zastupitelstvu vytvořily tři z nich – Starostové pro Liberecký kraj, Občanská demokratická strana a Česká pirátská strana. V opozici skončilo vládní Hnutí ANO 2011 a SPD.

LBrada2020ok
Foto z podpisu koaliční smlouvy, Liberec - Lázně, 28. říjen 2020

Zastupitelé v Libereckém kraji dnes zvolí nové krajské vedení. Jednat se bude za přísných hygienických opatření, veřejnost může zasedání sledovat on-line na webových stránkách kraje nebo přímo v budově ve vyhrazené místnosti.

Pro Starosty hlasovalo ve volbách 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45. K nadpoloviční většině jim tak stačil jediný hlas. Přesto se na vytvoření koalice dohodli hned se dvěma stranami - Piráty a ODS, obě mají po pěti mandátech. Dohromady bude mít koalice v krajském zastupitelstvu pohodlnou většinu 32 hlasů. Podle koaliční smlouvy budou mít Starostové vedle hejtmana i statutárního náměstka a další tři místa v radě. Piráti a ODS získají po dvou radních.

Poslední čtyři roky vládla kraji koalice Starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady měla 35 mandátů. Tentokrát se ČSSD stejně jako komunisté v Libereckém kraji do zastupitelstva nedostali. Druhé ANO má deset mandátů, přesto skončilo v opozici, stejně jako SPD se třemi zastupiteli.    (čtk)

V předstihu představujeme jednotlivé členy devítičlenné Rady kraje, v níž budou mít starostové 5 zástupců a občanští demokraté a piráti po dvou. Informace o jednotlivých politicích jsme čerpali z otevřených zdrojů – wikipedie, webových stránek obcí a partajních webů. Informace o soukromých poměrech uvádíme pouze u politiků, kteří je zde zveřejnili. Je-li někdo ženatý či rozvedený a kolik má dětí – to nemá na funkci vliv.

Hejtmanem Libereckého kraje by se měl potřetí za sebou stát Martin Půta (SLK)

Martin Půta (*13. září 1971 Liberec) od listopadu 2012 hejtman Libereckého kraje, od října do listopadu 2017 velmi krátce poslanec Poslanecké sněmovny PČR, funkce se vzdal, protože se chtěl plně věnovat práci pro Kraj. Od dubna 2014 místopředseda Asociace krajů České republiky, bývalý starosta města Hrádku nad Nisou a předseda Euroregionu Nisa, české části Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Od března 2014 do prosince 2015 byl předsedou hnutí STAN, předtím v letech 2009 až 2014 předsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj, od roku 2017 je opět předsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

V roce 1989 dokončil studium na libereckém Gymnáziu F. X. Šaldy. V letech 1992–2002 pracoval jako technolog a vedoucí výroby ve firmě Vulkan Hrádek. Žije v Hrádku nad Nisou, je ženatý a má tři dcery. V roce 2010 dokončil studium oboru Veřejná správa na Metropolitní univerzitě v Praze a získal titul bakaláře.

V krajských volbách v roce 2020 byl opět lídrem kandidátky hnutí Starostové pro Liberecký kraj v Libereckém kraji. Strana volby vyhrála se ziskem 38,57 % hlasů, post krajského zastupitele tak obhájil. Dnes se vysoce pravděpodobně stane potřetí hejtmanem Libereckého kraje, což je v českých zemích unikát.

Dne 18. listopadu 2014 Policie ČR Martina Půtu obvinila na základě podezření z přijetí úplatku v souvislosti s připravovanou rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. V únoru 2017 policie předala státnímu zástupci návrh na podání obžaloby na Půtu, další 13 lidí a čtyři firmy. Policie ho vinila z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. V květnu 2020 byl krajským soudem spolu s ostatními účastníky případu obžaloby zproštěn.

 Statutárním náměstkem hejtmana pro resort dopravy by měl být Jan Sviták (SLK)

Jan Sviták je od roku 2002 starostou obce Prysk - Vesnice roku 2016 Libereckého kraje a druhé vesnice ČR 2016. Na stránkách obce uvádí, že je členem divadelního spolku Pryskadlo. Od roku 2016 je zastupitelem Libereckého kraje, místopředsedou Výboru regionálního rozvoje. V roce 2017 se stal spoluzakladatelem turistické destinace Lužické hory.

Ve svém životopise dále uvádí, že je krajským seniorským a juniorským přeborníkem v motokrosu a juniorským mistrem ČR v motocyklových soutěžích Enduro. Je dlouholetým reprezentantem ČR v motocyklových soutěžích. Je též rekreačním lezcem a účastníkem maratonských a ultramaratonských horských běhů. Sám sebe označuje za suverénně nejhoršího fotbalistu v regionu a blízkém okolí, ale fotbal má evidentně rád - je členem mužstva Stará garda Preškaváci.

29. 01. 2019 Jana Svitáka Zastupitelstvo Libereckého kraje zvolilo do pozice náměstka pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Ve funkci od 1. února 2019 nahradil Marka Pietera, který ke dni 31. ledna 2019 rezignoval „ze zdravotních důvodů“. Jan Sviták má v nové radě zastávat pozici statutárního náměstka hejtmana a nadále spravovat rezort dopravy.

Náměstkyní hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu bude opět Květa Vinklátová (SLK)

Květa Vinklátová absolvovala Českou zemědělskou univerzitu, Provozně-ekonomickou fakultu, Obor Veřejná správa a regionální rozvoj. Od roku 2014 je členkou zastupitelstva Města Liberec a od roku 2016 radní Libereckého kraje pro oblast kultury a cestovního ruchu. Na svém životopise mj. uvádí členství v občanském sdružení Náš kraj a fakt, že je jako fyzická osoba stále majitelkou nakladatelství KNIHY 555 Liberec.

Květa Vinklátová dostala možnost pokračovat v rozdělané práci na rezortu, který bude řídit druhé volební období.

Resort sociálních věcí má připadnout staronovému radnímu Petru Tulpovi (SLK)

Petr Tulpa je povoláním učitel na střední škole, vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, odbornost matematika - zeměpis. V letech 1989 – 2006  pracoval jako zástupce ředitele i ředitel středních škol v Jablonci nad Nisou a Liberci. V roce 2006 byl zvolen na čtyřleté období starostou města Jablonce nad Nisou a následně v roce 2010 do pozice náměstka primátora pro věci humanitní.

Po krajských volbách v roce 2012 byl jmenován do Rady Libereckého kraje radním pro sociální věci a za dva roky i pro resort zdravotnictví. Od roku 2016 až doposud vykonával funkci náměstka hejtmana Libereckého kraje pro oblast školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Ve volebním cyklu 2020 - 2024 bude Petr Tulpa řídit rezort sociálních věcí.

Hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty, územní plánování a rozvoj venkova má mít na starost Jiří Ulvr (SLK)

Jiří Ulvr se v roce 2006 stal starostou obce Studenec. Zastupitelem Libereckého kraje je od roku 2016 a v rámci krajského zastupitelstva vykonával funkci místopředsedy Výboru hospodářského a regionálního rozvoje.

Náměstkem hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost by měl být Dan Ramzer (ODS)

Dan Ramzer  (*12. srpna 1969 Liberec) je český zemědělský odborník, pedagog a politik. Od roku 2007 je starostou města Frýdlant na Liberecku, předtím byl v letech 1994 až 2006 místostarostou nedaleké obce Višňová, od roku 2016 je zastupitel Libereckého kraje.

Vystudoval agronomickou střední školu a Vysokou školu zemědělskou v Praze. Vystudovanému oboru se věnoval i v zaměstnání. Od roku 1992 působil jako učitel a mistr odborné výuky. O sedm let později vyhrál konkurz na ředitele zemědělského učiliště.

Ramzer je ženatý a s manželkou má tři děti (syna a dvě dcery, dvojčata). Žije ve městě Frýdlant, konkrétně v části Větrov. Na podzim roku 2015 byl vybrán do čela kandidátky své strany v Libereckém kraji pro krajské volby v roce 2016. Ve volbách strana nakonec získala čtyři mandáty a Ramzer se stal krajským zastupitelem.

V krajských volbách v roce 2020 byl opět lídrem kandidátky ODS v Libereckém kraji. Ve volbách strana získala pět mandátů a Dan Ramzer se stal členem Rady.

Vladimír Richter (ODS) by měl jako člen rady zastat resort zdravotnictví

Vladimír Richter je starostou podkrkonošské Jilemnice. Absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy obor teoretická kybernetika, matematická informatika a teorie systémů. Již třetí volební období s jednou přestávkou zastává funkci starosty města Jilemnice.

V letech 2004-2008 byl radním Libereckého kraje pověřeným vedením resortu dopravy. V zastupitelstvu Libereckého kraje působil od roku 2004, předsedou finančního výboru byl v letech 2008-2016. Poslední čtyři roky byl jeho místopředsedou.

Je ženatý, má tři syny a vnučku. Jeho největším koníčkem je baseball, je rozhodčí s mezinárodní licencí a pravidelně se účastní mistrovství Evropy i světa.

Profesně je daňovým poradcem se specializací na procesní daňový řád, DPH, daně z příjmů a neziskový sektor. V Jilemnici žije od svých jednadvaceti let, žili tu jeho prarodiče a našel tu ženu svého života.

Náměstkem hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky má být Zbyněk Miklík (ČPS) 

Zbyněk Miklík (*17. února 1975 v Boskovicích), studoval v Brně, žil v Praze a nyní již šestým rokem žije v Turnově. Je ženatý, má dvě děti. Vystudoval Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně (fakulta provozně ekonomická + fakulta informatiky). Navštěvoval i na Vysoké učení technické v Brně a Masarykovu univerzitu. Aktuálně působí v radě města Turnova a má zkušenosti a znalosti především v projektovém řízení a školení v oblasti veřejných zakázek a jejich elektronizaci. Dlouhodobě se věnuje problematice veřejných zakázek, které na Kraji přebírá od budoucího statutárního náměstka Svitáka.

Členem rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství by měl být Václav Židek (ČPS)

Václav Židek (*19. dubna 1980), pochází z Ostravy, kde se narodil a žil prvních 21 let života. Pak se odstěhoval do Liberce a nakonec na venkov v severních Čechách, kde žije dodnes. Vystudoval střední průmyslovou školu chemickou, ačkoliv maturoval ze tří chemických předmětů, tak se chemií nikdy nezabýval profesně. Od prodejce IT, přes další obchodní činnost se dostal až k tomu, že je OSVČ ve vlastním e-shopu.

Podle podepsané koaliční smlovy se všichni členové nové krajské rady, pokud nyní vykonávají funkci starosty, musí do konce roku 2020 této pozice vzdát. Ti přitom funkci starostů mnohdy vykonávají opakovně, řadu let, a do konce cyklu jim chybějí dva roky. Týká se to starosty Prysku Jana Svitáka, starosty Studence Jiřího Ulvra (oba SLK), starosty Frýdlantu Dana Ramzera a starosty Jilemnice Vladimíra Richtera (oba ODS).

Vygooglovala uba