Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dnes se mj. otevřou kadeřnictví, obchodní centra či restaurační předzahrádky

11. 05. 2020 | 6:44

V pondělí se po dvouměsíční pauze opět otvírají obchodní centra, venkovní zahrádky restaurací, ale také kadeřnictví či provozovny pedikury. Otevře se například obchodní centrum Central v Jablonci, v němž na ploše ploše 13.000 metrů čtverečních je několik desítek obchodů.

V Centralu už před otevřením začali s častějším úklidem a dezinfikováním. A v noci na pondělí se provede navíc speciální desinfekce všech společných prostor takzvaným antibakteriálním, antivirovým polymerovým nástřikem s dlouhodobým účinkem. "V prvních dnech plného otevření budeme našim zákazníkům rozdávat i malá balení dezinfekčních gelů," dodal za Central Ondřej Micka.

Povoleny budou od pondělí rovněž akce do 100 lidí a památky mohou otevřít své venkovní prostory. V pondělí tak v Libereckém kraji zahájí sezonu hrad Trosky v Českém ráji a přístupný bude park na zámku Sychrov u Turnova. Od úterý si budou moci turisté projít hrad Valdštejn. Z muzeí se chystá v pondělí zahájit sezonu technické v Liberci, od úterý bude otevřené v Turnově, Semilech, Jilemnici a Novém Boru. Pro deváťáky a maturanty se otevřou školy a některá města a obce obnoví provoz i svých mateřských škol, například Jablonec nad Nisou.

S uvolněním opatření se v pondělí do běžného provozu vrátí liberecký magistrát. "Oproti době předkoronavirové však budou muset klienti dodržovat obecně platná opatření, tedy mít ochranu dýchacích cest, dodržovat minimální rozestupy a u vstupu do budovy použít dezinfekci rukou," uvedla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

V Libereckém kraji počet potvrzených případů nemoci covid-19 zůstává na 197. Za poslední dva dny nepřibyl žádný, vyplývá z nedělních podvečerních údajů ministerstva zdravotnictví. Podle dat Krajské hygienické stanice v Liberci se nezměnil ani počet uzdravených a zemřelých, vyléčilo se 153 lidí a v souvislosti s koronavirem zemřeli čtyři. Šlo o seniory, kteří měli jiné vážné zdravotní obtíže.

Od začátku května v Libereckém kraji přibyly jen čtyři nově případy, 13 lidí se vyléčilo a nikdo nezemřel. První zjištěný případ z kraje je z 10. března a do konce měsíce jejich počet stoupl na 108. Za duben testy odhalily nákazu koronavirem u 85 lidí, vyléčilo se 140 a čtyři zemřeli.

Kvůli podezření na nemoc covid-19 nechali hygienici v Libereckém kraji dosud vyšetřit 7131 lidí, v karanténě je 168 lidí. Na 100.000 obyvatel od začátku epidemie připadá v kraji skoro 45 zjištěných nemocných. V tomto přepočtu je na tom podle nejlépe Jihočeský kraj, který má k dnešku 28 potvrzených případů na 100.000 obyvatel. Nejhůře je na tom Karlovarský kraj se 145 nemocnými na 100.000 lidí. V celé republice se od začátku epidemie prokazatelně nakazilo 8106 lidí, vyléčených je k dnešnímu večeru 4466 lidí. V souvislosti s koronavirem zemřelo v Česku dosud 279 lidí.

čtk