Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do Hradozámecké noci se zapojí pět památek v kraji, na své si přijdou milovníci tajemna a historek ze života panstva

28. 07. 2021 | 14:48

Do Hradozámecké noci se zapojí tuto sobotu pět hradů a zámků z Libereckého kraje - Grabštejn, Valdštejn, Frýdlant, Sychrov a Svijany. Lákat budou zejména na noční prohlídky, vyplývá z informací od správců památek. Letos se akce koná o měsíc dříve, než bylo v minulých letech zvykem.

frydlantNoc3venku
Zámek Frýdlant

"Hradozámeckou noc vnímáme jako pomyslný vrchol hlavní sezóny a i proto jsme jej termínově přesunuli do středu prázdnin, kdy si lidé berou volno, je obvykle hezké počasí a celkově je atmosféra taková dovolenkovější než na samém konci srpna, kdy se návštěvníci chystají na nový školní rok a všichni víme, že léto skončilo," uvedl v tiskové zprávě ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec. Lidem doporučuje zarezervovat si termín prohlídky dopředu. "O prohlídky je největší zájem mezi 20:00 a 22:00. Kdo přijde bez rezervace, může být zklamán, že je skutečně na hodinu dopředu vyprodáno," dodal.

Ze státních památek se v Libereckém kraji zapojí tři z Liberecka. Na hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou budou noční prohlídky s kostýmovanými průvodci na motivy místních pověstí. Prohlídky na hradu a zámku Frýdlant připomenou výročí 220 let od zpřístupnění hradu veřejnosti a budou kopírovat ty z 19. století. Na zámku Sychrov trasa nočních prohlídek povede přes soukromé apartmány Artura a Gabriely Rohanových a hostinské pokoje, což je nejnovější okruh zámku. V zámecké kapli navíc bude varhanní koncert.

Kostýmové prohlídky bude mít v sobotu večer i městský hrad Valdštejn u Turnova v Českém ráji a přístupný bude také soukromý zámek Svijany na Liberecku. Tam budou komentované i nekomentované prohlídky, varhanní koncerty a bude možné si projít i zahradu.

čtk