Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do karantény musí všichni, kdo se vracejí z rizikových zemí. Tedy i lyžaři z Rakouska

13. 03. 2020 | 15:15

AKTUALIZOVÁNO: Je pátek třináctého. Do praxe vstupuje řada opatření, jež vláda občanům ČR nařídila v rámci vyhlášeného Nouzového stavu. Krizový štáb Libereckého kraje doporučil na svém čtvrtečním jednání starostům měst a obcí, aby nezavírali mateřské školy. Z 238 školek v kraji je aktuálně 39 zavřených, dvě provoz omezily.

Návrat z rizikové země = karanténa

Všem osobám, které se vracejí z krizových oblastí, se na základě rozhodnutí Vlády ČR v rámci nouzového stavu nařizuje automaticky zůstat v dvoutýdenní karanténě.

Jedná se o tyto země: Čína, Jižní Korea, Írán, z evropských států Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie, Norsko, Dánsko a Francie.

O uzavření svých mateřských škol od pondělí 16. března rozhodl Jablonec nad Nisou, který je druhým největším městem v kraji a vyskytl se zde první odhalený případ výskytu koronaviru v Libereckém kraji.

Pobyt dětí v mateřských školách je za současné situace při dodržování hygienických opatření výrazně bezpečnější než pobyt u prarodičů, řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V Česku je aktuálně hodně přes sto potvrzených případů nákazy koronavirem, číslo se celkem rychle mění. Nemoc je ve všech 14 krajích včetně Libereckého, kde testy nemoc COVID-19 prokázaly ve středu večer u ženy devětapadesátileté ženy z Jablonce nad Nisou. Vláda ve čtvrtek kvůli výskytu koronaviru vyhlásila na 30 dnů nouzový stav na celém území České republiky. "Musíme v této chvíli zajistit zejména fungování zdravotnických zařízení, sociálních služeb a složek integrovaného záchranného systému. Malé děti patří dle sdělení Krajské epidemiologické komise k nejméně ohroženým skupinám," dodal Půta.

Krizový štáb také řešil uzavření hraničních přechodů, a to i včetně malého pohraničního styku s Německem a Polskem. A také dopady zastavení přeshraniční dopravy na fungování průmyslových firem v Libereckém kraji. Provoz přeshraniční vlakové linky Liberec-Varnsdorf a Liberec-Drážďany a Liberec-Sklářská Poreba a autobusové linky Zhořelec-Liberec a Bogatyně-Liberec řeší teď podle Půty kraj ve spolupráci s ministerstvem dopravy. Víc informací má být v pátek.

Během čtvrtečního večera přibývaly informace jen na sociálních sítích, kde se rozpoutaly diskuse například  k malému pohraničnímu styku a režimu na hraničním přechodu v Hrádku nad Nisou. Chybí na seznamu přechodů, přes který se během krizového období může do Německa. Hraniční přechod Hrádek v tzv. Trojzemí, kde se stýká státní hranice tři států EU, bezprostředně sousedí s Polskem, s nímž hranice prozatím uzavřena není. Ale asi po půl kilometru jízdy po silnici následuje hranice s Německem, kam jezdí mnoho pendlerů. Lidé z Liberecka tam jezdí nejen do zaměstnání. Za obchodem do pohraničí míří i řada OSVČ, jimž nemá kdo vystavit potvrzení pro kontrolu na hranicích. Z českých pohraničních lokalit do německé Žitavy lidé běžně vozí i děti do mateřských škol. S popisem situace a konkrétním dotazem se proto na ministra vnitra obrátil starosta pohraničního Hrádku a na odpověď čeká.

Jasno je jenom u malých hraničních přechodů, jež se nalézají na území kraje. "Na základě mimořádného opatření Ministerstva vnitra o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic České republiky, budou od páteční půlnoci, tzn. od soboty úplně uzavřeny silniční přechody na silnici II. třídy v Jablonném v Podještědí - Petrovice a na silnici III. třídy v obci Krompach do Spolkové republiky Německo. Společnost Sinice LK  během pátku osadí dopravní značení a zařízení," informoval na svém FB profilu krajský náměstek pro dopravu Jan Sviták (SLK).

Velké nejasno vzniklo i kolem nařízené karantény, která se má vztahovat na všechny, kdo se vrátí ze zemí, jež vláda zahrnula do nařízení vztahujících se k vyhlášenému Krizovému stavu. Na stránkách ministerstva  zdravotnictví se píše, že z nařízení vlády mají jít do povinné domácí karantény pouze ti, co se vrátili z Itálie. Krajský krizový štáb ale informoval, že do karatnény musí všichni, kdo se vrátí z jakékoliv ze "zakázaných" zemí. Tedy i z Rakouska, Německa či Švýcarska, kam náhradou za Itálii před týdnem odjelo mnoho českých rodin. Řada z nich je z Libereckého kraje, který má tento týden jarní prázdniny.

Na svém facebookovém profilu rozpor mezi závěry Bezpečnostní rady LK a informacemi uvedenými na webu ministerstva zdravotnictví vysvětloval hejtman Martin Půta: "Pan premiér Babiš odpověděl na moji sms: Karanténa bude platit pro všechny, kteří se vrací ze 13 rizikových zemí. Považuji to za jediné možné, pro mnoho lidí omezující, ale nutné opatření."

Hejtman informaci rozvinul: "Vláda rozšířila seznam rizikových oblastí na celkem 13 zemí. Domnívám se, že je logické, aby v karanténě zůstali všichni občané, kteří se z těchto zemí vrátí. Takový je také závěr z jednání Krizového štábu pro Liberecký kraj. Potvrdili jsme si to ještě před malou chvílí s ředitelem Krajské hygienické stanice MUDr. Valentou a náměstkem pro zdravotnictví MUDr. Sobotkou (21:30) Hlavní hygienička ČR také potvrdila správnost našeho výkladu. (21:45)".

Dnes ráno Martin Půta na FB dopsal: "Všechny osoby, které se vracejí z krizových oblastí stanovených na základě rozhodnutí Vlády ČR v rámci nouzového stavu, musí automaticky zůstat v dvoutýdenní karanténě. Žádám o dodržení tohoto opatření také všechny, kteří se vraceli narychlo domů včera večer nebo v noci. Po návratu domů musí tyto osoby telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře, který jim vystaví eNeschopenku."

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) si karanténu povinně "naordinují" samy a nedostanou nic.

Hejtman podotkl, že písemné vyhotovení konkrétního krizového opatření k nařízení vlády v této věci ale zatím Kraj k dispozici nemá. "Ne, nechci šířit paniku, chápu rozhořčení lidí, kteří jeli lyžovat do bezpečné oblasti, ale sever Itálie vypadal před třemi týdny také bezpečně a někteří lidé, kteří tam byli lyžovat, jsou dnes nakažení," konstatoval Půta.

Krizový štáb Libereckého kraje se znovu sejde v sobotu odpoledne, na pondělí je naplánováno setkání se starosty obcí s rozšířenou působností.

uba, čtk