Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dodavatelům silničních staveb přidá Liberecký kraj kvůli inflaci 68 milionů korun

17. 03. 2023 | 5:51

Dodavatelům silničních staveb vyplatí Liberecký kraj za loňský rok navíc 68,26 milionu korun ve srovnání s tím, co bylo původně ve smlouvách. Představuje to nárůst nákladů o necelých deset procent. Důvodem kompenzací stavebním firmám byl extrémní růst nákladů na stavební materiály a práce v loňském roce po zahájení války na Ukrajině.

kalamitaR35b
archivní ilustrační foto Artur Irma

Kompenzace nejsou plošné, každá smlouva se bude posuzovat samostatně, řekl ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

"Válka na Ukrajině zasáhla stavebnictví opravdu zásadně, takzvanou inflační doložkou jsou podpořeny stavby plánované na více než jeden rok, u kterých není snadno předvídatelná doba inflace. Naším cílem je především celý proces zjednodušit a spravedlivě firmy podpořit," doplnil Sviták. Kraj nebude podle něj plně hradit růst cen, s firmami se o zvýšené náklady podělí. Součástí nově uzavíraných víceletých smluv už budou podle hejtmanova náměstka inflační doložky, které v budoucnu případné vyplacení kompenzace zjednoduší.

Liberecký kraj realizoval loni silniční stavby bezmála za miliardu, velkou část peněz získal ze státních a evropských fondů. "Byli jsme loni i v situaci, kdy jsme mohli zvolit variantu, že kompenzovat náklady nebudeme, to by ale znamenalo zastavení desítek staveb, dlouhé jednání o tom, kolik práce tam bylo odvedeno a za kolik, a nové soutěže. Myslíme si, že by to bylo nakonec dramaticky dražší než dohoda, že budeme hledat nějaký způsob, jak zvýšené náklady rozdělit mezi dodavatele a nás," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Kompenzace podle Půty zákon umožňuje, kraj postup konzultoval i s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a ministerstvem pro místní rozvoj. "Všechny položky v jednotlivých smlouvách, kterých se to bude týkat, musí být zdůvodněny tak, aby to obstálo při kontrole Centra regionálního rozvoje v případě evropských peněz, Státního fondu dopravní infrastruktury v případě národních dotací, a obecně orgánů, které kontrolují veřejné soutěže," dodal liberecký hejtman.

Ne ve všech případech bylo možné řešit růst nákladů kompenzací. To je případ třeba silnice z České Lípy na Dobranov, kde byla původně součástí projektu zhruba za 200 milionů korun rekonstrukce mostu. Nabídka původně počítala s cenou kolem 16 milionů korun, kvůli zdražení železa se ale nakonec zvýšila bezmála na dvojnásobek. Navazující silnice jsou hotové, kraj se s dodavatelem dohodl na ukončení smlouvy a na rekonstrukci mostu vypíše novou soutěž.

čtk