Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dodávky plynu bude kraj pro příští rok opět zajišťovat přes dynamický nákupní systém

27. 03. 2024 | 9:27

Dodávky plynu bude kraj pro příští rok zajišťovat opět přes dynamický nákupní systém. Krajští radní rozhodli o zahájení veřejné zakázky. Její předpokládaná hodnota za dodávku 1 MWh zemního plynu činí 950 korun bez DPH.

plyn flame-871136 1280
Ilustrační foto

„Naší povinností je zajistit veřejné služby v kraji. Opět volíme cestu přes dynamický nákupní systém, který se nám již osvědčil. V praxi to funguje tak, že Liberecký kraj zadává veřejnou zakázku v roli takzvaného centrálního zadavatele. Pro dodávky plynu na příští rok vyzveme k podání nabídky čtyři uchazeče. Jsou to Pražská plynárenská, a.s., ČEZ ESCO, a.s., CONTE spol. s r.o. a innogy Energie, s.r.o.,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Cílem zakázky je dodávka plynu pro 29 odběrných míst 25 pověřujících zadavatelů. Jejich roční spotřeba je 40.269 MWh. „Podle aktuální situace na burze rozhodneme, jestli zvolíme konzervativnější přístup, tedy 95 % roční spotřeby, anebo rizikovější – 80 %,“ dodal Miklík.

Letos v seznamu pověřujících zadavatelů budou chybět Krajská nemocnice Liberec, a.s., Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu, Střední zdravotnická škola a Střední odborná škola v České Lípě a Střední průmyslová škola stavební v Liberci. „Hlavním důvodem jsou zejména uvažované změny zdroje vytápění,“ dodal náměstek Miklík.

Vloni Liberecký kraj zaplatil na energiích (plyn i elektřina) zhruba 189 milionů korun včetně DPH a poplatku za distribuci energie. Letos to bude nárůst mezi 20–25 %. „Důvodem pro tento nárůst je zejména změna v regulačních poplatcích za energie. Na druhou stranu předpokládáme úsporu ve spotřebě organizací s ohledem na mimořádně teplou zimu,“ uzavřel Miklík.

LK/Filip Trdla