Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Domácí marmelády a džemy vyrábí v Libereckém kraji několik zaběhnutých, prověřených i oceněných producentů

17. 05. 2022 | 5:00

Kratochvíle, kterou si často spojujeme s našimi babičkami, tedy zavařování marmelád a džemů, je i nadále každoroční letní činností v mnoha domácnostech. Staré a osvědčené receptury se dědí z generace na generaci a do zavařování se stále častěji pouští i mladí lidé. Chvíle, kdy ze spíží vytáhnou hospodyňky zavařovačky, se kvapem blíží.

marm3
Marmelády a džemy "homeMade" stále letí...

V Libereckém kraji je hned několik osvědčených malých rodinných firem, které si ze zavařování marmelád a džemů udělaly živnost. Jejich produkty se dají koupit nejen na trzích, ale také na eshopech. Přinášíme přehled místních výrobců, jejichž marmelády a další pochutiny stojí za vyzkoušení.

Není nad domácí marmeládu, ilustrační foto

Kde jinde začít než v srdci Libereckého kraje, tedy v Českém ráji. Odsud pochází dvojice mladých žen, které založily firmu pulpamen (www.pulpamen.cz). Pája a Lucka se věnují výrobě delikates už od roku 2014.

ilustrační fotoJejich recepty jsou ovlivněné východní kuchyní. Pro ty, kteří se chtějí naučit dělat svěží a moderní jídla, podnikatelky nabízejí kurzy vaření. Pro firemní večírky, svatby nebo jiné slavnostní příležitosti připravují catering. Mezi produkty, které je možné objednat a vyzkoušet, se dá najít například čatní (chutney) z červené cibule, omáčka z jablka s chilli nebo různé hořčice a pesta.

Džemy, které duo podnikatelek nabízí, se vyznačují především výběrem ovoce vždy od místních dodavatelů. Vše je vyrobeno z přírodních produktů bez zbytečných chemických příměsí. Objednat je možné malinový džem nebo také hruškový s vanilkou. Ceny se pohybují kolem sta korun za dvěstěmililitrovou skleničku. Co zamrzí je absence klasického eshopu. Objednávku musíte vyplnit ručně a zaslat na mail. Druhou možností je zajet si do Mladé Boleslavi, kde je možné výrobky nakoupit v kamenném obchodě Gurmán.

ilustrační fotoV Českém ráji zůstaneme i nadále. To, že výroba marmelád a džemů je doménou žen, vyvrací další místní podnikatel Jan Kakos, který svoji rodinnou firmu založil už v roce 2014 (www.marmeladyzraje.cz). Vychází především z receptů, které znali už naši předkové, avšak sám jim dodává moderní a svěží vzhled.

Kvalitou bodují jeho výrobky nejen v českých soutěžích, úspěšné jsou i v mezinárodním měřítku. “Pravidelně bodujeme na domácích i velkých zahraničních soutěžích, jako je mistrovství světa ve vaření marmelád “Dalemain Marmalade Awards” a soutěž o nejlepší jídla světa “Great Taste Awards”,” uvádí Jan Kakos. Mezi jeho domácími marmeládami najdete kombinaci chutí, kterou v běžných obchodech nenajdete. V eshopu je možné objednat například borůvkovou marmeládu s whisky, lesní směs s čokoládou, jahodovou s šampaňským nebo citronovou s proseccem.

ilustrační fotoZ okolí Turnova se přesuneme k Máchovu jezeru, kde má svojí domácí výrobnu Michaela Bílková (www.mojemarmelada.cz). Její džemy a marmelády se vyznačují minimálním množstvím cukru. Ze skromných začátků, kdy hlavními konzumenty byli přátelé a známí, se časem podnikatelka z Lužických hor vypracovala v místní uznávanou výrobkyni i hořčic a chutney. Kdo by si chtěl doma vyzkoušet jeden z jejich oblíbených receptů, tady je například ten na meruňkový džem s levandulí: Potřebujeme 1 kg meruněk, 2 polévkové lžíce sušených květů levandule, 10 g pektinu, 450 g cukru.

ilustrační fotoKilogram omytých meruněk odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a podlijeme cca 1 dcl vody. Dusíme do změknutí. Kdo chce, může meruňky teď rozmixovat, kdo chce, kousky nechá být. Přidáme 300 g cukru, promícháme. Přisypeme sušené květy levandule, cca 2 polévkové lžíce. V misce si smícháme 150 g cukru s 10 g pektinu. Tuto směs postupně za stálého míchání přidáváme k horkým meruňkám. Přivedeme k varu, povaříme 2 minuty a odstavíme. Horké hned plníme do čistých sklenic a 20 minut sterilujeme v troubě při 80°C.

Necháme pár dní odležet a poté si můžeme vychutnat meruňkový džem s francouzským levandulovým šmrncem.

Mezi lokální výrobce patří také Jana Šrytrová z Podještědí (www.dobrotyodteticky.cz). K výrobě používá pouze chemicky neošetřené ovoce z místních sadů. Umí zpracovat vlastnoručně vypěstované moruše, kdoule, žluté ryngle nebo jedlé kaštany. “Sklízím jen plně vyzrálé ovoce, které tak obsahuje velké množství přírodního cukru. Nemusím proto mnoho doslazovat a džemy nesou označení “Extra méně sladké,” uvádí sadařka a podnikatelka Jana Šrytrová. Komu by nestačily marmelády nebo džemy, může mrknout na nabídku povidel, sirupů a také moštů. Všechny výrobky je možné objednat přímo na stránkách.

ilustrační foto

Poslední zastávkou na cestě za místními výrobci sladké pochutiny bude Bedřichov. Tady žije, vaří a dobroty vyrábí Anna Jelínková (www.hotelpremier.cz/marmeladovna). Kromě různých kombinací chutí, likérů a koření, vaří v Bedřichově i klasické jednopříchuťové marmelády. To, že svoje řemeslo ovládá precizně, dokazuje zisk nejvyššího ocenění v mezinárodní soutěži v Delamain v Anglii z roku 2018. Úspěch před čtyřmi lety slavila s pomerančovou marmeládou. Výrobky je možné zakoupit v hotelu Premier v srdci Bedřichova.

Výběr marmelád a džemů v našem kraji je opravdu různorodý a bohatý. Navíc koupí těchto produktů zákazníci podporují konkrétní lidi s konkrétními příběhy.

lux