Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Energetici v Libereckém kraji odstraňují po větrné smršti poruchy na nízkém napětí. Bez proudu jsou už jen desítky odběratelů

12. 02. 2020 | 7:55

Energetici v Libereckém kraji dnes odstraňují po větrné smršti už jen poruchy na nízkém napětí, na vysokém není žádná. Bez proudu tak jsou desítky odběratelů. Jde převážně o chatové osady, rekreační objekty, řekla dnes ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Problémy v dopravě kvůli větru zatím nejsou žádné, hasiči měli za noc jen několik výjezdů k popadaným stromům. V Libereckém kraji byl od pondělních 13:00 do úterních 15:00 energetický kalamitní stav, bez dodávek elektřiny zůstalo 38.000 odběratelů.

čez ELkontrola namrazy
Ilustrační foto, ČEZ

Liberecký kraj stejně jako další části republiky zasáhla v minulých dnech větrná bouře Sabine. Varování před silným větrem platí i pro dnešní den. Meteorologové očekávají, že místy mohou být nárazy větru do 70 kilometrů v hodině, na horách ojediněle až 90 kilometrů. Problémy mohou být na silnicích i kvůli sněžení, v noci v kraji připadlo několik centimetrů sněhu. Sníh je na vedlejších silnicích v horských oblastech, hlavní tahy jsou po chemickém ošetření převážně mokré.

Silný vítr zasáhl Česko v neděli večer. Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli od nedělního večera do dnešního rána skoro ke 450 událostem. O dnešní noci bylo ale výjezdů minimum. "Dva tři k popadaným stromům," uvedla dnes ráno krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Vstup do lesů preventivně nedoporučují v Jilemnici na Semilsku, Liberci nebo České Lípě.

Největší problémy nadělala v kraji druhá vlna vichřice, která zasáhla kraj v pondělí po poledni. Vítr v nárazech přesahoval 95 km/h. Popadané stromy blokovaly silnice, zkomplikovaly i dopravu na železnici. Dva lidé byli zraněni. V Doksech na Českolipsku spadl strom na ženu, další žena se zranila při havárii svého vozu v České Lípě. V České Lípě museli kvůli taškám padajícím ze střechy uzavřít jeden vstup do radnice. Na opravě už se tam pracuje.

čtk