Finský model výdeje obědů učí děti v Tanvaldu hravou formou odpovědnosti k jídlu a neplýtvání potravinami
Školní oběd je grunt – to v Česku platí už téměř 60 let. Společnost Scolarest si toto výročí ve spolupráci s městem Tanvald připomíná otevřením v českých podmínkách zcela revolučního – samoobslužného konceptu stravování. Dětské strávníky Masarykovy ZŠ Tanvald – Šumburk hravou a interaktivní formou učí větší odpovědnosti ke stravování, jídlu a neplýtvání potravinami.
Tzv. finský model se liší především tím, že si děti nabírají jídlo samy na základě vystavené vzorové porce. Po konzumaci zcela samostatně vytřídí zbytky jídla, recyklovatelné obaly a do mycích košů uloží příbor, nádobí a jídelní tác. Cílem je, aby si děti nabraly na talíř pouze takové množství jídla, které opravdu zkonzumují, minimalizovaly se zbytky, a zabránilo se tak zbytečnému plýtvání.
Radši si 2x přidej, než jednou vyhoď!
„Ve školních restauracích by se měly děti seznámit s tím, jak vypadá a chutná zdravé a kvalitní jídlo. A právě právo na výběr, ale zároveň maximum samostatnosti a podpora odpovědnosti – to jsou parametry, na které jsme se v rámci naší spolupráce s městem Tanvald zaměřili. Finský model přináší revoluci z pohledu výchovy dětí i životního prostředí, protože klade zásadní důraz na neplýtvání jídlem a třídění odpadů. Celkově vede jak dětské strávníky, tak i nás jako poskytovatele k dlouhodobé udržitelnosti celého procesu školního stravování,“ zdůrazňuje Michal Debrecéni, generální ředitel Compass Group/Scolarest, a dodává: „Děti už léta v oblasti stravování vychováváme formou hry. Náš maskot dobrých školních obědů Barvožrout učí děti rozmanitosti a pestrosti na talíři, jak by měla vypadat ideální porce, respektive že oběd nemusí být pouze smažený a obsahovat maso. Teď nově bude reagovat na množství zbytečně vyhozeného jídla a zároveň dětem poradí, jak a co můžou zlepšit a jak při dalším obědě jídlem neplýtvat. Jako největší soukromý poskytovatel školního stravování v Česku neseme zásadní díl zodpovědnosti za výchovu dětí k udržitelnosti.“
Revoluční změnu se podařilo zrealizovat díky novátorskému přístupu radnice, která se zajímá o nové trendy a odvážně celkovou přestavbu prostor školní jídelny nejen schválila, ale i financovala, a to včetně změny stavební dispozice prostor, výměny technologií, tedy nového výdejního pultu i třídicí linky. Víc než 85 žáků prvního stupně Masarykovy ZŠ tak do nového školního roku vykročilo skutečně v novém. „Celkové investice města překročily jeden milion korun, ale o penězích to není. Děti tráví ve škole minimálně čtyři hodiny denně. A právě ve škole a s dětmi je potřeba vhodnou formou začít řešit změnu špatných návyků a chyb ve výchově, ve stravování, v pohledu na svět… Paradoxně, děti dokážou velice efektivně ovlivňovat i některé postoje svých rodičů. I proto vnímáme školství jako naši prioritu,“ doplňuje Vladimír Vyhnálek, starosta města Tanvald.
Hygiena na prvním místě
Nový výdej obědů je plně v souladu se všemi legislativními nařízeními, splňuje vyhlášku č. 107/2005 Sb. i spotřební koš. Z pohledu hygieny a bezpečnosti je sice samoobslužný způsob nabízení pokrmů v našich podmínkách revoluční novinkou, v rámci školních restaurací v severských zemích ale standardem. Scolarest proto mnoho praktických zkušeností z běžného provozu partnerských školních restaurací v těchto zemích převzal. Z hlediska hygieny se tak obsluha soustřeďuje na pravidelnou výměnu a sanitaci pomůcek pro nabírání jídel, adekvátní a průběžné doplňování pokrmů do výdejní linky, dodržování teplot nabízených pokrmů – zeleninové saláty do 8 °C a teplá jídla nad 60 °C. I když jde o samoobslužný výdej, těm nejmenším strávníkům personál s naložením jídla na talíř pomůže.
Od začátku tohoto školního roku se děti ve všech jídelnách Scolarestu stravují podle nového menu, které stojí na inovovaných recepturách a zavádí řadu nových úprav surovin, které jsou šetrnější a zachovávají v jídle víc vitamínů. „Přesně definovaný jídelníček na celý školní rok ctí sezonnost, jeho součástí jsou předem definované gastronomické akce. Centrální jídelníček přináší našim restauracím společné, efektivnější a levnější plánování objednávek surovin. Vyspělý IT systém kontroluje průběžné nákupy surovin i stav zásob. Nové recepty navíc umožňují šetrnější zpracování surovin – například vaření v páře, úpravu masa přes noc – a přináší i to, že dokážeme použít všechny suroviny do posledního kousku a maximálně omezujeme plýtvání,“ přibližuje Tomáš Cikhart, brand chef značky Scolarest, který na úspěšné zavedení nového menu v kuchyních osobně dohlíží.
Pro rodiče nový jídelníček znamená jistotu nejlepšího možného jídla pro jejich děti, zpřehlednění nabídky a lepší plánovatelnost, protože menu je jasné na celý rok dopředu. Rodiče se do něj mohou kdykoliv podívat na webu novy.mujscolarest.cz.
www.scolarest.cz
TZ/Martin Maruniak