Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta odvolal k dnešnímu poledni stav nebezpečí pro Frýdlantský výběžek

18. 09. 2024 | 9:46

AKTUALIZOVÁNO: Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ukončil k 12:00 stav nebezpečí pro Frýdlantský výběžek. Vyhlásil ho na žádost starostů v neděli v 17:00, aby usnadnil evakuaci lidí z oblastí nejohroženějších velkou vodou. Ve výběžku žije v 18 městech a obcích 24.000 obyvatel a v té době nebylo jasné, jaká bude v dalších hodinách situace na tamních tocích. Už v pondělí voda opadla a kolem 50 evakuovaných z Višňové, Bulovky a Raspenavy se mohlo vrátit domů.

visnova2
Foto: Artur Irma

"Situace je klidná, na území kraje není žádný stav povodňové aktivity, se stavem nebezpečí končí také krajská povodňová komise. Do pondělního večera mají obce a další instituce za úkol zmapovat škody na svém území, abychom se poradili, jak je budeme následně odstraňovat," doplnil hejtman. Škody jsou podle něj ale významně nižší než po bleskových povodních v roce 2010, a to i proto, že po nich infrastruktura prošla z velké části rekonstrukcí. Pokud jde o krajský majetek, jsou podle něj poškozené jen jednotlivé úseky silnic na Frýdlantsku.

Povodně o víkendu zasáhly v kraji oblast kolem Jizery a hlavně Frýdlantský výběžek, kam stékají srážky ze severní části Jizerských hor. Od pátku do neděle spadlo v horách na některých místech až 330 milimetrů srážek. Hlavním tokem ve výběžku je Smědá, která vystoupala na třetí povodňový stupeň ve všech obcích, kterými protéká, stejně jako Řasnice a další vodní toky.

Nejhorší byla situace ve Višňové, kde rozvodněné toky zaplavily silnice a obec v sobotu a pak znovu v neděli odřízly od okolního světa. Už v pondělí ale voda opadla a silnice v obci jsou opět průjezdné. Hladina Smědé stále pomalu klesá, dnes ráno byla zhruba na 90 centimetrech, to je sice proti pátku asi trojnásobek, v neděli ale překročila výška hladiny tři metry, v Předláncích 280 centimetrů.

Hasiči už podle krajského ředitele Jana Hadrbolce ukončili čerpání lagun a profesionální i dobrovolní hasiči se vrátili do standardního režimu, posílené zůstává operační středisko. "My jsme samozřejmě dál ve styku se všemi samosprávami, a tam, kde by byla jakákoliv potřeba, tak budeme i nadále vypomáhat," uvedl Hadrbolec. Povodňová komise už řešila i poskytování vysoušečů, 200 jich mají k dispozici profesionální hasiči, další desítky mají obce.

"Poté, co budou rozděleny ty, které po nás chtěli starostové na Frýdlantsku, tak zbylé dáme k dispozici krizovým štábům Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Bude se jednat o nějakých 200 vysoušečů, které se nabídnou pro potřeby lidí, kteří dávají dohromady svoje nemovitosti," řekl hejtman. Kraj také podle něj v minulých dnech dostal nabídky pomoci od Saska, Žitavy nebo z partnerské Vinnycké oblasti na Ukrajině. "Všechny nabídky budeme přesměrovávat do regionů, které na tom jsou hůře než my," dodal Půta.

Blesková povodeň, která kraj zasáhla před 14 lety, si vyžádala pět lidských životů. Velká voda zasáhla 81 měst a obcí na více než polovině území kraje. Zničila silnice a mosty, na 2000 lidí vyhnala z domovů. Voda vzala sedm domů a další desítky jich musely být strženy. Za své vzaly desítky kilometrů silnic a mostů, přerušená byla doprava na pěti železničních tratích. Po velké vodě zůstaly tehdy škody za 8,2 miliardy korun, i v dalších letech se ale povodně do kraje vracely, byť s menšími škodami.

čtk