Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hendikepované občany sveze po kraji i za jeho hranice nový bezbariérový autobus ČSAD

26. 02. 2020 | 15:11

Výlety za kulturou, týdenní ozdravné pobyty i několikatýdenní cesty do zahraničí umožní postiženým autobus, který pořídila dopravní společnost ČSAD Liberec. Sedm let starý speciál koupila v Německu za 99.000 eur (2,5 milionu Kč), nový by stál více než trojnásobek. Plošina umožňuje na palubu naložit i elektrický vozík, interiér je velmi variabilní a umožňuje cestu na vozíku, ale i bez něj. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD).

autobus1 handicap irma
Foto: Artur Irma

Autobusy upravené pro přepravu handicapovaných měl v minulosti liberecký dopravní podnik, jeden ale prodal a druhý dlouhodobě pronajal. Ve městech i regionech sice jezdí nízkopodlažní autobusy, ty ale nelze k přepravě více vozíčkářů využít. Autobus pořízený v Německu umožňuje přepravu až 48 cestujících na sedadlech. Interiér je ale variabilní a sedačky umístěné v kolejnicích je možné vyndat, případně posunout. Do autobusu se vejde 15 vozíků ale také 22 postižených, které na jejich místa přepraví speciální portálová hrazda. Autobus má i bezbariérovou toaletu a kuchyňku.

Oranžový speciál si dnes v areálu ČSAD Liberec vyzkoušeli i postižení. "Situace při pořádání třeba ozdravných pobytů není vůbec jednoduchá nejen z hlediska dopravy, ale i dalších aspektů, ale ta doprava je pro nás zásadní. My, když se nedostaneme do nějakého místa, tak ten pobyt není," řekl ČTK Tomáš Hluštík ze spolku Obzor. Spokojen byl s autobusem také liberecký krajský předseda Národní rady zdravotně postižených Martin Kroll, podobných vozů podle něj v Česku zatím mnoho není, i když jich pomalu přibývá. "Většinou jsou dopravci orientovaní na zdravé cestující, málokdo vychází postiženým vstříc," řekl ČTK.

Foto: Artur Irma

Na pořízení autobusu pro postižené přispěl Liberecký kraj, který je prostřednictvím krajské společnosti Autobusy LK majoritním vlastníkem ČSAD Liberec. "Takovéhle operativní řešení problému je jednou z výhod vnitřního dopravce. Myslím, že autobus bude organizacemi, které se věnují postiženým, hojně využíván. My se teď snažíme o nastavení ekonomiky provozu," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Pro organizace v Libereckém kraji by podle něj měly být platby příznivé a pokrývat by měly jen provozní náklady.

čtk