Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Herec Polášek v televizi láká na atmosféru starých hospod. Kraj na výrobu série přispěl 50 tisíci

21. 01. 2023 | 10:49

Netradiční pohled do historie míst, která byla vždy důležitým společenským i kulturním centrem, uvede v lednu Česká televize v rámci pořadu Příběhy starých hospod. Nová osmidílná série tak poodkryje minulost a jedinečnou atmosféru věkovitých hostinců i na Liberecku.
 

Příběhy starých hospod
Foto: LK

„Hospody, to je prostředí nejen milovníků jídla a piva, ale také je to řada míst pro setkávání lidí. Předává se tu spousta příběhů, někdy se tu píše historie. Že to téma láká i autory, a to nejen filmaře, dokládá také nově vydaná kniha Liberecké hospody do konce c. k. monarchie od Jiřího Bocka,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Herec Josef Polášek v osmidílném seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má v českých zemích tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou.

Důležitým faktorem při výběru míst byl zajímavý historický kontext a příběh. „Liberecko má rozmanité hospodské společenství. Hančova Bouda na Benecku je spjatá se smutným osudem lyžaře Bohumila Hanče, jehož potomci zde zůstali a stále v něm hospodaří. O Beranově hostinci v Trávníčku jsou zase první písemné zmínky už z roku 1546,“ vysvětluje dramaturgyně Lada Macurová.

Liberecký díl, kde kromě již zmiňovaných podniků herec navštíví například i Labský zámek, Sklářskou krčmu Ajeto, Pivovar Cvikov nebo Penzion Rezek, uvede Česká televize na programu ČT2 už 1. února v 21 hodin. Liberecký kraj se na výrobě pořadu podílel i finančně, přispěl částkou padesát tisíc korun.

LK/Jan Mikulička