Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Horší kvalitu vody má polovina nádrží na Liberecku a Českolipsku

22. 08. 2019 | 13:17

Polovina přírodních koupališť na Českolipsku a Liberecku má zhoršenou kvalitu vody. Na Jablonecku a Semilsku jen jediné, jeho stav je ale nejhorší v kraji. Pro rybník Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji platí kvůli přemnoženým sinicím už od poloviny července zákaz koupání. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

koupáníDetiNew
ilustrační foto

Na žádném jiném koupališti v Libereckém kraji, které jsou pod dohledem hygieniků, zákaz koupání neplatí. Za nevhodné ke koupání ale považují hygienici další dvě přírodní nádrže. Hamerské jezero na Českolipsku trápí přemnožené sinice a koupaliště v Chrastavě na Liberecku má kolísavou kvalitu přítoku. Voda nevhodná ke koupání představuje zdravotní riziko a v hodnocení se označuje čtvrtým stupněm z pěti.

Na stupni tři jsou kvůli zvýšenému výskytu sinic Máchovo jezero na Českolipsku a koupaliště v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku. Zdravotní problémy po koupání mohou mít hlavně citliví jedinci, k nimž patří děti, těhotné ženy nebo alergici. Hygienici lidem doporučují, aby se se po koupání v takové vodě důkladně osprchovali.

Mírně zhoršenou kvalitu, což obvykle značí snížená průhlednost, je na koupalištích v Jablonném v Podještědí, Nedamově u Dubé na Českolipsku, Zákupech, Českém Dubu a na liberecké přehradě. Hygienici v létě odebírali vzorky i z vodních ploch, které sice běžně nesledují, kde se ale lidé také koupají. Nevhodné ke koupání jsou podle rozborů kvůli přemnoženým sinicím Chrastenský rybník, Malý Písečák, Horka a Dubice II.

čtk