Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hrad Grabštejn začíná s generálním úklidem teprve nyní, Zákupy ho nechají až na léto

14. 03. 2023 | 8:47

Později než obvykle budou letos provádět generální úklid na některých památkách v Libereckém kraji. Na hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou na Liberecku s ním začínají teprve nyní, zámek Zákupy na Českolipsku ho dokonce nechá až na hlavní část sezony, vyplývá z informací od kastelánů.

zakupy2irma
Titulní foto i fotogalerie níže je ze Zákup. Foto: Artur Irma

Na Grabštejně, který je přes zimu uzavřený, obvykle na generální úklid potřebují měsíc. Jenže ještě před několika dny bylo v místnostech půl stupně pod nulou. "Při teplotách okolo nuly se nedají dělat ty mokré procesy," uvedla kastelánka hradu Věra Ozogánová. S úklidem tak podle ní začali až nyní, kdy už jsou uvnitř alespoň dva stupně Celsia. "Doufejme, že se naplní předpověď a oteplí se. A jak vyleze slunce, tak otevřeme okna, aby se to rychleji prohřálo," řekla. Podle ní je čeká kolem 30 místností a bude náročné stihnout vše do otevření, tedy do 1. dubna. "Zapojit do toho budeme muset asi i ty, kteří úklid běžně nedělají," dodala.

V Zákupech letos poprvé vyzkouší jiný model. "Domluvili jsme se se zaměstnanci, že generální úklid budeme dělat od května do října během pondělků, kdy je zámek zavřený," řekl kastelán Vladimír Tregl. Úklid v zimě je podle něj na zámku komplikovaný i kvůli tomu, že většina místností není elektrifikovaná a navíc tam nejsou ani rozvody vody. "Takže tím, že expozice je ve druhém patře, musí se to všechno vynášet po schodech nahoru. A v tom chladném období roku je to samozřejmě nepříjemné nejenom fyzicky, ale zároveň ty mokré procesy i pomaleji vysychají než v létě, což se projevuje také v péči o interiér. Protože samozřejmě, čím větší vlhkost, tím víc jim to škodí," uvedl kastelán.

Podle něj je na myšlenku změny termínu generálního úklidu navedl loňský rok, kdy kvůli restaurování stropů uklízeli některé místnosti až v letním období, což zvládli rychleji a lépe než v zimě. "Člověk není zmrzlý, nechodí se tak často ohřívat. Nemá zkřehlé prsty, čímž se snižuje i riziko, že se něco z těch drobných předmětů - porcelán,sklo a tak dále - rozbije. Takže změnili jsme strategii v tomto slova smyslu," řekl Tregl. Kvůli změně termínu generálního úklidu mají zaměstnanci zámku nerovnoměrně nastavený harmonogram pracovní doby. "Chodí v zimě nově na méně hodin než budou docházet v létě. A to se nám pozitivně projevilo i na spotřebě elektrické energie přes zimu," dodal kastelán.

Podle něj to ale neznamená, že by interiéry na hlavní část sezony nijak nepřipravovali. "Určitě návštěvníci uvidí zámek 29. dubna pěkný, čistý," řekl. O měsíc později než na jiných památkách začne hlavní část sezony v Zákupech kvůli tomu, že má interiéry s původními papírovými tapetami, původním závěsy na oknech a původnímu potahy nábytku z 19. století.

Turisté se na zámek v Zákupech dostanou ale i mimo hlavní sezonu, přístupný je celoročně. Od listopadu do dubna je otevřený takzvaný zimní okruh s kapli, císařským výtahem, hostinským apartmá ve stylu biedermeieru či honosným bytem z období první republiky.

čtk