Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hrady a zámky mj. chystají adventní prohlídky. Průvodcem na Zákupech bude František Ferdinand d´Este

06. 11. 2023 | 12:21

Letošní sezona na pamětihodostech, nesoucí se ve znamení rodu Harrachů, ještě nekončí: Během celého roku jsou přístupné zámky Sychrov a Zákupy na Liberecku, Slatiňany na Pardubicku a o listopadových víkendech hospitál Kuks na Královéhradecku. Další objekty otevřou své brány v době adventní a vánoční. 11. listopadu budou mít váleční veteráni vstup na výše uvedených objektech zdarma.

ZákupyVýtah
Velkou zajímavostí na Z8kupech je tamní výtah, archivní foto

Správa hradu Bezděz si připravila vzdělávací program pro školy a nadále rozšiřovala nabídku pro rodiny s dětmi. Hrad navštívilo přes 55 tisíc návštěvníků, tedy o necelých 500 více, než loni. Po 40 letech zde skončil provoz nákladní lanovky a v současné době finišuje výstavba nové. S rekonstrukcí lanovky byly položeny sítě pro možnost budoucího napojení hradu na vodovodní řad a svodu odpadní vody z objektu, proběhlo restaurování výmaleb Rytířského sálu pod ochozem věže.

Hrad a zámek Frýdlant navštívilo přes 66 tisíc návštěvníků, o deset tisíc více, než-li loni. Návštěvníci oceňovali nabídku několika prohlídkových okruhů (okruh zámkem byl kompletně zreinstalovaný) i možnost posezení v nádvoří, vyprodány byly také noční prohlídky. Finišuje zde restaurování sgrafit na Renesančním zámku. V zimních měsících dojde k částečné proměně hradního muzea tak, aby bylo pro veřejnost připraveno na sezonu 2024.

Hrad Grabštejn uvítal přes 15 tisíc platících návštěvníků; s velmi pozitivními ohlasy se setkala reinstalace tří místností bytu vrchního nadlesního, která proběhla v rámci projektu Po stopách šlechtických rodů: Harrachové – vznešenost zavazuje. Hrad se s vánočním programem návštěvníkům otevře o víkendu 9.-10. prosince. S vyšší návštěvností v porovnání s loňským rokem ukončil sezonu i zámek Hrubý Rohozec a také zámek Lemberk – zde došlo k obnově vstupních objektů a ledárny; 3. prosince proběhne v zámecké kapli varhanní adventní koncert.

Víkend bude na celoročně a denně zpřístupněném sychrovském zámku ve znamení pohádkových prohlídek, na konci listopadu zde proběhnou tradiční Adventní trhy a zámek bude vánočně nazdoben. Zámek byl část sezony pod lešením – došlo ke kompletní výměně střešní krytiny na celém východním křídle zámku, spolu s Bretaňskou a Rakouskou věží. Zásahem prošel i krov, byly opraveny komíny, vikýře, zachytávače sněhu a hromosvody. Na jižním křídle byla opravena střecha nad schodišťovou halou a byly opraveny kamenné prvky na Rakouské věži. Nadále probíhá oprava litinového oplocení zámecké zahrady.

Úspěšnou sezonu měl také hrad Trosky, který navštívilo 96 tisíc návštěvníků. Z kulturních akcí se největšímu zájmu již tradičně těšili lanochodci. Proběhly dvě etapy oprav hradebního zdiva – čištění, spárování – a tyto opravy budou realizovány i v dalších letech. Byla zahájena realizace odvodnění věže Baba a stavby nového vyhlídkového ochozu.

Rok 2023 se na zámku Zákupy nesl ve znamení výročí 160 let od narození rakouského arcivévody a pozdějšího následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este, což mimo jiné připomínala panelová výstava v nádvoří a také kostýmované prohlídky. Vyvrcholením této připomínky budou v závěru roku kostýmované prohlídky, kdy návštěvníky bude vánočně vyzdobeným zimním prohlídkovým okruhem provázet František Ferdinand d´Este.

Tyto prohlídky budou symbolicky zahájeny v pondělí 18. prosince 2023, tedy přesně v den jeho narozenin, a potrvají do pondělí 1. ledna 2024. Vstup na ně bude možný pouze s předem zakoupenou online vstupenkou. Na Zákupech probíhá obnova jižního a východního křídla hospodářského dvora financovaná z programu IROP, z důvodu závažných statických poruch celého objektu dojde k prodloužení realizace obnovy do 30. června příštího roku, kdy bude akce finálně dokončena.

TZ NPÚ ÚPS na Sychrově/Lucie Bidlasová