Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hygienici se v kraji zaměřili na firmy zpracovávající polyuretanové materiály. Zaměstnanci museli dát k testování moč

10. 12. 2023 | 14:41

Hygienici v Česku se zaměřili na firmy zpracovávající polyuretanové materiály, jako jsou pěny, těsnicí materiály, nátěry nebo lepidla. Diisokyanáty, chemické látky používané při jejich výrobě a zpracování, mohou být vážným rizikem pro zdraví pracovníků, způsobit mohou astma i kožní problémy, řekla dnes novinářům v Liberci hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

tmel
ilustrační foto

Evropská unie zavedla nové předpisy pro používání výrobků obsahujících více než 0,1 procenta monomerních diisokyanátů, které vstoupilo v platnost v letošním roce.

"Diisokyanáty jsou látky, které se mohu vyskytovat na některých pracovištích, a jsou to látky senzibilizující dýchací cesty a kůži. Jsou takto zařazeny i na úrovni evropského společenství a jsou na pracovištích sledovány. Požívají se v řadě odvětví, nejen ve výrobě polyuretanových výrobků, ale i ve stavebnictví," doplnila Svrčinová. Jen v loňském roce bylo podle hygieniků nově nahlášeno v Česku 40 lidí postižených nemocí z povolání spojenou právě s prací s těmito látkami a známé jsou i případy úmrtí.

I proto se v loňském roce hygienici v celé zemi zaměřili na kontroly podniků, které s tímto materiálem pracují. Ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem prověřili po celém Česku 28 podniků s různými výrobními technologiemi a 148 jejich pracovníků. Prověřovali nejen ovzduší na pracovištích a kvalitu odsávání, ale také pracovníky, u nichž byl odebrán vzorek moči. Ukázalo se, že i když bylo ovzduší v pořádku, u části pracovníků moč odhalila, že byli působení chemikálie vystaveni. Podle hygieniků to může naznačovat, že například při práci běžně nepoužívají ochranné pomůcky.

V Libereckém kraji prověřovali dvě firmy a 18 zaměstnanců. "V pracovním ovzduší naměřili pracovníci akreditované laboratoře na jednom pracovišti jen velmi nízkou koncentraci látek, na druhém nebyly prokázány vůbec," doplnila ředitelka Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Loosová. Moč 16 pracovníků ale prokázala, že byli vystaveni působení těchto látek. Hygienici podle ní chtějí v podobných kontrolách pokračovat, kromě automobilového průmyslu se chtějí zaměřit i na sklárny nebo stavební firmy.

Do styku s nebezpečnými diisokyanáty se mohou podle hygieniků dostat lidé i jinde než na pracovišti. Těsnicí pěny, tmely a lepidla používají lidé v domácnostech. Problém jsou podle Loosové hlavně lepidla, opatrní by při práci s nimi měli být hlavně citliví lidé. "Pokud je někdo atopik, je zvyklý se svým onemocněním pracovat, je nutné se podívat na obal lepidla a podle piktogramů zjistit, zda tam není něco, co by mohlo vyvolat alergickou reakci," dodala.

čtk