Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

I v době covidu-19 je předvolební kampaň v Libereckém kraji kontaktní, týmy objíždějí města a oslovují voliče v ulicích

24. 09. 2020 | 9:35

I v době covidu-19 je předvolební kampaň v Libereckém kraji kontaktní. Kandidáti neshlížejí na voliče jen z plakátů, stránek novin a letáků ve schránkách, narazit je na ně možné na všech akcích, které ještě organizátoři nezrušili. Týmy objíždějí města s polepenými osobními vozy i autobusy, staví stánky, oslovují voliče v ulicích. Vládní strany si pozvaly na pomoc své ministry, potkat tak mohli voliči třeba Alenu Schillerovou (ANO) nebo Tomáše Petříčka (ČSSD).

volby1
Ilustrační foto, Artur Irma

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu se uskuteční 2. a 3. října. O přízeň voličů se letos v Libereckém kraji uchází 669 kandidátů ze 16 subjektů. Žen je mezi kandidáty jenom 208, což představuje 31 procent. Před čtyřmi lety vybírali voliči z 19 kandidátek, za něž se o místo v krajském zastupitelstvu ucházelo 705 kandidátů. Téměř 34 procent z nich byly ženy. Původně tehdy přihlášku podalo 20 subjektů, vyřazena byla ale kandidátka Šance schopným jistoty všem, kterou nepodala strana, hnutí ani koalice, což ukládá zákon. Letos krajský úřad nezaregistroval kandidátku Moravské a Slezské pirátské strany, protože dorazila až po termínu.

Za předvolební kampaň letos utratily strany a hnutí v kraji miliony korun. Největší částku měli na kampaň Starostové pro Liberecký kraj, kteří před čtyřmi lety vyhráli. Utratí za ni sedm milionů. "To je maximum povolené zákonem," řekl ČTK jejich lídr a liberecký hejtman Martin Půta. První velkoplošné plakáty starostů se objevily už v červnu, tehdy ale ještě nepropagovaly tváře kandidátů, ty se objevily až v září. V létě propagovaly regionální výrobce a zajímavá turistická místa, Starostové tak chtěli v době koronaviru pomoci s oživením ekonomiky a cestovního ruchu.

Většina stran a uskupení zahájila předvolební kampaň až v září, její nezbytnou součástí je oslovování voličů na sociálních sítích. K hlavním tématům předvolební kampaně v kraji patří zdravotnictví, ale také sociální péče, stav komunikací, veřejná doprava nebo sucho. Platí to i pro ANO, které před čtyřmi lety skončilo v krajských volbách jako druhé. Do kampaně dalo letos 1,7 milionu korun. Jen o něco méně má letos na kampaň ODS. Přes milion bude stát kampaň také Změnu pro lidi a pro krajinu, lídr Jan Korytář objíždí letos kraj nepřehlédnutelně barevným autobusem.

Před čtyřmi lety se do zastupitelstva dostali v Libereckém kraji lidé ze sedmi kandidátek, což bylo nejvíc v jeho historii. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, když pro ně hlasovala téměř třetina voličů. Získali 18 ze 45 míst v zastupitelstvu. Druhé ANO má devět mandátů, třetí skončili komunisté. Za nimi byly ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne celé čtyři roky koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, v zastupitelstvu má pohodlnou většinu 35 křesel.

čtk