Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jsme s Vámi – společně pro Ukrajinu. Iniciativa spojuje zkušenosti českých a polských regionů 

30. 10. 2022 | 16:40

Spolupráce českých a polských regionů při pomoci Ukrajině. Takové je téma projektu Jsme s Vámi – Společně pro Ukrajinu, kterým se zabývala nedávná regionální konference programu Interreg Česko-Polsko 2021–2027 v polském Valbřichu. Společné aktivity obou regionů mají zmírnit následky uprchlické krize v česko-polském pohraničí zajištěním právní podpory spojené s legalizací pobytu, profesního a psychologického poradenství i výuky češtiny a polštiny pro uprchlíky.   
 

UAnouzeLKb
Foto z prvních dnů ukrajinské uprchlické krize v Liberci.

Jedná se již o třetí období česko-polské spolupráce. Jsem přesvědčen, že stejně jako v minulém období, se díky spolupráci s polskými partnery podaří zrealizovat projekty, které obohatí a zatraktivní česko-polské pohraničí. Projekt Jsme s vámi – Společně pro Ukrajinu řeší velmi aktuální problém a jsem rád, že máme možnost ho tímto způsobem řešit a pomoci tak co nejvíce lidem,“ uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

„Vytvořeny budou mimo jiné i česko-polské pracovní skupiny. Jejich úkolem bude vypracovat mechanismy pro zvládání podobných krizových situací v budoucnosti.“

Akce se zúčastnilo téměř 150 zástupců samospráv a představitelů institucí a organizací z Česka i Polska.  Náklady projektu Jsme s Vámi – Společně pro Ukrajinu jsou 700.000 euro.

Rozpočet celého programu Interreg Česko-Polsko 2021–2027 činí přes 167 milionů euro a je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Na podporu cestovního ruchu, který je významný pro rozvoj pohraničí a zároveň nejvíce utrpěl během covidové pandemie, půjde 40 % prostředků. Více než 20 % rozpočtu poputuje na rozvoj dopravy. Podpoří se také kulturní a sportovní spolupráce nebo integrace obyvatel pohraničí. Rozvíjet se bude i kooperace institucí. Cílem je zlepšit veřejné služby, integrovaný záchranný systém, životní prostředí a rozvoj podnikání.

LK/Anna Vašková