Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

KDU-ČSL v kraji dál povede Štěpán Matek, podporu získal o víkendu potřetí

18. 03. 2024 | 11:01

KDU-ČSL v Libereckém kraji dál povede Štěpán Matek, podporu získal potřetí. Hlas mu o víkendu dalo 20 z 28 delegátů krajské konference. ČTK o tom dnes informovala tajemnice krajské organizace Romana Charvátová. Matek stojí v čele krajské organizace od února 2019, kdy v jejím čele vystřídal dlouholetého předsedu Václava Noska ze Semil.

matek fb 431472014 906090268189885 7666355580065480968 n
Štěpán Matek, foto - zdroj: FB/Štěpán Matek

"Velice si vážím důvěry všech delegátů. Jsem rád, že i po pěti letech ve funkci je mé působení hodnoceno pozitivně. Naši krajskou organizaci čekají letos nesmírně důležité krajské volby. Považuji za svoji povinnost dovést KDU-ČSL u nás v kraji k mandátu v krajském zastupitelstvu. V letošních volbách kandidujeme v rámci koalice Spolu. S našimi koaličními partnery jsme sestavili kvalitní kandidátku, která nabízí neotřelé a zajímavé osobnosti i kvalitní programové priority. Věřím, že se nám kýžený výsledek podaří dosáhnout," řekl Matek.

Lidovci v krajských volbách v Libereckém kraji uspěli jen v roce 2000, kdy se spojili do čtyřkoalice s Unií svobody (US), Demokratickou unií (DeU) a Občanskou demokratickou aliancí (ODA). Uskupení tehdy skončilo třetí za ODS a komunisty a získalo osm mandátů ze 45 v zastupitelstvu, tři z nich pro KDU-ČSL. Spolu s ODS a ČSSD pak čtyřkoalice čtyři roky kraji vládla a lidovci měli náměstkyni pro sociální věci. V žádných dalších krajských volbách už KDU-ČSL úspěšná nebyla bez ohledu na to, zda měla vlastní kandidátku nebo se s někým spojila v koalici.

V posledních krajských volbách před čtyřmi lety sestavili lidovci společnou kandidátku s TOP 09 pod názvem Společně pro Liberecký kraj, získala 3,83 procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostala. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, pro které hlasovalo 38,57 procenta voličů, druhé skončilo ANO se 17,85 procenta hlasů, do zastupitelstva se dostali ještě Piráti, ODS a SPD. V čele kraje stojí koalice Starostů s Piráty a ODS, v zastupitelstvu má silnou většinu 32 mandátů ze 45.

Na společné kandidátce Spolu pro podzimní krajské volby v Libereckém kraji se ODS, TOP 09 a KDU-ČSL dohodly už loni na podzim. Podle informací na webu bude lídrem kandidátky bývalý jablonecký primátor, poslanec Petr Beitl (ODS), Matek by měl být čtyřkou kandidátky.

čtk