Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koalice Spolu žádá v Libereckém kraji soud, ať rozhodne o podobných jménech kandidátek

06. 08. 2024 | 14:17

Zástupci stran vládní koalice Spolu už podali v Libereckém kraji žalobu kvůli registraci dvou podobných kandidátek pro krajské volby. ČTK o tom dnes informoval volební manažer Jaroslav Poláček. Podání žaloby avizoval už dřív. Krajský úřad v pátek zaregistroval všech 13 podaných kandidátek včetně dvou s podobnými názvy - SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL a SPOLU PRO Liberecký kraj, kterou podala koalice složená z politických stran Svobodní a Strana soukromníků ČR.

volby3 irma
Foto: Artur Irma

Podle vedoucí krajského oddělení voleb Pavlíny Kroupové nebyl zákonný důvod registraci odmítnout, protože název "Spolu" není registrovaný jako název strany. Rozhodnout tak bude muset soud. "Soud už se na nás obrátil s žádostí o vyjádření v této věci," řekla na dotaz ČTK Kroupová. Žádná další žaloba podle ní v kraji zatím podána nebyla, lhůta ale končí až ve středu v 16:00. Soud má na rozhodnutí o registraci 15 dnů od podání žaloby.

Podle volebního zmocněnce Vladimíra Kordače z ODS zaregistrovali Svobodní a Soukromníci pro volby v kraji název "SPOLU PRO Liberecký kraj" a to včetně verzál až poté, co koalice Spolu zaregistrovala svou kandidátku “SPOLU pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL”. “V souvislosti s tím jsme navrhli, aby došlo ke změně názvu koalice, nebo aby krajský úřad nezaregistroval uskupení, jehož název je takřka totožný se zavedeným názvem koalice Spolu. Úřad tomu nevyhověl," doplnil Kordač. Lídr kandidátky občanský demokrat Edvard Kožušník považuje použití téměř totožného názvu za parazitování.

Podobné názvy kandidátek mohou být podle Kroupové matoucí pro voliče, ale zkomplikovat mohou také sčítání hlasů. Státní volební komise dnes navíc v losování přidělila jedničku kandidátce Spolu pro Liberecký kraj Svobodných a Soukromníků, kandidátku vládní koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL najdou voliči v Libereckém kraji pod číslem 82.

čtk