Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koupaliště s vodou nevhodnou ke koupání Tanvald vypustil a vyčistil. V pátek by mohlo být hotovo

20. 07. 2023 | 14:42

V Libereckém kraji je ze 34 sledovaných vodních ploch nevhodné ke koupání jedno venkovní koupaliště - přírodní v Tanvaldu na Jablonecku. Město ho kvůli tomu nechalo vypustit a vyčistit. Už se znovu napouští, řekl dnes ČTK starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek (Volba pro město).

bazenDítě
ilustrační foto

"Počítám, že v pátek bude napuštěné. Nyní je plné z poloviny," dodal starosta. Hygienici tanvaldské koupaliště zařadili na čtvrtý z pěti stupňů hodnocení kvůli překročení limitů fekálního znečištění. S tím se potýkalo také v minulých letech. Město to pokaždé vyřešilo tím, že vodu z bazénu vypustilo, vyčistilo a napustilo čistou vodou.

Podle aktuálních údajů Krajské hygienické stanice v Liberci má zhoršenou kvalitu vody dalších pět přírodních koupališť v Libereckém kraji. Na stupni tři je kvůli zvýšenému výskytu sinic Hamerské jezero na Českolipsku. Zdravotní obtíže po koupání v jezeře mohou mít hlavně citliví jedinci, mezi něž patří alergici, děti a těhotné ženy. Hygienici doporučují, aby se lidé po koupání v jezeře osprchovali.

Na druhém stupni jsou rybník Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráji a tři vodní plochy z Českolipska - Máchovo jezero a přírodní koupaliště v Zákupech a Nedamově, což je místní část Dubé. Mírně zhoršenou kvalitu vody v nich značí snížená průhlednost, riziko zdravotních obtíží po koupání je ale malé.

čtk