Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj 15 miliony podpoří Město Liberec. Přispěje mu na obnovu odbavovacích systémů v MHD

03. 10. 2024 | 8:33

Celkem 15 milionů korun poskytne Liberecký kraj na obnovu a modernizaci odbavovacích a informačních systémů v městské hromadné dopravě Liberec. Jedná se o projekt MOS/IDOL+, jehož součástí je zejména pořízení nových odbavovacích zařízení, jimiž Dopravní podnik měst Liberec a Jablonec nad Nisou vybavil svá vozidla v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku.

Busbenátská 2023)
ilustrační foto: DPMLJ

„Podpořit statutární město Liberec jsme slíbili již v roce 2022, kdy jsme na tento projekt vyčlenili 10 milionů korun. Museli jsme však vyřešit nepříznivou ekonomickou situaci dopravců v důsledku skokového nárůstu nákladů na pohonné hmoty. Mezitím se posunul termín zavedení systému, a tak na projekt přispíváme až nyní. K prvotní předpokládané částce přidáváme ještě dalších 5 milionů korun na výsledných 15 milionů. Ještě ale samozřejmě teprve musí dojít k podpisu smlouvy,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Díky novému zařízení si může cestující ve vozidlech zakoupit jízdenku bankovní kartou a Opuscard a koupit si jízdenku nejen po Liberci, ale také do celého kraje. „Vše je tak na jednom lístku. V liberecké MHD si nově mohou lidé koupit lístek třeba až do Lomnice nad Popelkou, a kupříkladu z Hrádku nad Nisou mohou na stejný lístek dojet do Liberce a jezdit po městě. Ceny vyplývají z Integrovaného dopravního systému Libereckého kraje IDOL,“ dodal Jan Sviták.

LK/Filip Trdla