Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj a Křišťálové údolí se představily na Slovensku s cílem podpořit návštěvnost regionu

23. 12. 2022 | 14:42

Turistickou nabídku kraje a projekt Křišťálové údolí prezentovali zástupci Libereckého kraje na tiskové konferenci v Bratislavě. Cílem je zvýšit návštěvnost v regionu. Představen byl například Ještěd nebo sklářská a šperkařská tradice.

skloMadpačinek
Magnetem a součástí Křišťálového údolí je ateliér J. Pačinka na Českolipsku. Archivní foto: Mad

„Sklářství, tedy zásadní téma našeho kraje, prezentujeme za hranicemi naší země již téměř čtyři roky pod značkou Crystal Valley. Je jenom logické, že jsme zamířili také k našim sousedům na Slovensko. Setkali jsme se s velkým zájmem,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Foto ze setkání: LK

Samotný projekt Křišťálové údolí dnes podporuje více než 70 sklářských hutí, šperkařských ateliérů a muzeí. Nejstarší z nich funguje nepřetržitě od roku 1712 v krkonošském Harrachově. Na prezentaci navazovala ukázka výroby perličkových ozdob a workshop pod vedením Marka Kulhavého ze společnosti Rautis. Perličkové vánoční ozdoby tu vyrábí tradičními postupy více než 100 let, a právě tento um je součástí světového nehmotného dědictví UNESCO.

Akce se konala pod záštitou agentury Czechtourism, účastnilo se jí 35 osob z řad novinářů tradičních i online médií a taktéž zástupci cestovních kanceláří, kteří plánují zařadit do své nabídky zájezdy do Libereckého kraje.

LK/Anna Vašková