Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj bude mít digitální technickou mapu, pomůže ve stavebním řízení. 134 milionů na její pořízení zaplatí z dotace

08. 12. 2021 | 10:26

Chytrá řešení a digitalizace jsou trendem dnešní doby. Liberecký kraj nezůstává pozadu a v červnu roku 2023 spustí svoji digitální technickou mapu. V ní úředníci, stavaři, ale i obce, města a firmy naleznou množství technických, ekonomických či funkčních informací o objektech v regionu.

stavbaIlustrDva
ilustrační foto

Liberecký kraj na projekt digitální technické mapy v celkové hodnotě bezmála 168 milionů korun získal dotaci z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, a to ve výši téměř 134 milionů korun.

„Cílem digitální technické mapy je zejména zjednodušit stavební řízení a získat užitečné informace doslova z terénu. Už nebudeme mít jenom stručná a zjednodušující data, ale z plánů a snímků se dozvíme další důležité a podrobnější parametry o daném objektu. V praxi to pak můžeme využít pří rekonstrukcích krajských silnic, stavbách budov či zlepšení infrastruktury měst a obcí. Může to také usnadnit celé stavební řízení,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Kraj bude data a informace o stavbách získávat pomocí leteckých snímků či laserového skenování. „To si můžete představit tak, že automobil jedoucí po konkrétní silnici bude prostřednictvím laseru, kamer a GPS sbírat data ze svého okolí. Koncový uživatel se tak například dozví, kudy vedou kanalizační sítě, jak dlouhý je úsek dané silnice, kolik měří most, jak hustá je síť veřejného osvětlení, jaké je uspořádání dopravních značek či stav terénu,“ dodal Miklík.

„Jsem rád, že se tato mapa v budoucnu zrodí. Je to významný počin, který usnadní práci nejenom úředníkům, ale i stavebním firmám. Těžit z ní budou moci také města a obce, a to zejména při rozvoji vlastní infrastruktury. Musím však podotknout, že se musíme v budoucnu připravit na nemalé náklady na udržitelnost celého projektu,“ dodal Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Aktuálně u projektu probíhají výběrová řízení na dodavatele dodávek a služeb. Hotovo by mělo být v roce 2023. Podobný princip, na kterém bude postavena digitální technická mapa, již využívá Liberecký kraj při stavbě svého centrálního depozitáře, a to tzv. metodu BIM. Jejím cílem je vytvořit jakési digitální dvojče stavby a již během přípravy projektu eliminovat množství případných chyb a nedostatků. Projektová dokumentace je tak díky tomu přesnější. Od roku 2023 má být právě použití metody BIM pro nadlimitní veřejné zakázky na stavební práce financované z veřejných rozpočtů povinné.

LK/FIlip Trdla