Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj bude pokračovat v podpoře jednotek dobrovolných hasičů ze svých zdrojů

12. 06. 2022 | 5:44

Nákup automobilu, peníze na výstavbu požární zbrojnice, dotace na letní tábory hasičů či mimořádnou pomoc obci Klokočí na zabezpečení hrozícího sesuvu skalního bloku – to vše schvalovali na svém jednání krajští radní. Peníze na to půjdou z krajského dotačního a krizového fondu.

rynoltice
ilustrační foto

„Opět pokračujeme v podpoře hasičů, jelikož jsou pro ně vybavení, moderní zázemí a technika nesmírně důležité. Je to základní předpoklad pro úspěšné zásahy tam, kde je to nejvíce potřeba. Jsme si vědomi, že to klade zvýšené finanční nároky na rozpočty dotčených obcí. Proto Liberecký kraj bude i nadále pokračovat v podpoře jednotek dobrovolných hasičů ze svých zdrojů. Jsem rád, že nám v tom pomáhá i dotace Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Ty se využijí zejména na nákup dopravního automobilu či výstavbu požární zbrojnice,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Letos v souladu s programem vyhlášeným Ministerstvem vnitra – Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky kraj rozděluje ze svého rozpočtu 7.761.871 korun na nákup dopravního automobilu či výstavbu požární zbrojnice. Letos se podpory dočká 12 žadatelů, z toho deset získá peníze na dopravní automobil, obce Šimonovice a Bílý Kostel nad Nisou pak na vybudování či rekonstrukci hasičské zbrojnice.

Krajští radní na svém včerejším jednání schválili také poskytnutí dotací 74 žadatelům z programu na organizování hasičských soutěží dětí a mládeže a organizování hasičských soutěží dospělých, a to v celkové výši 1.152.822 korun. Jedná se konkrétně o program 1.2 Podpora Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Liberecký kraj poskytne také ze svého krizového fondu 147.000 korun obci Klokočí na sanaci skalního bloku. „Již v roce 2019 obec řešila sesuv skály na dvorek u tamního domu. Poté další postup konzultovala s Českou geologickou službou. Nyní byl vypracován geotechnický posudek stavu skalního masivu. Je nezbytné zajistit skalního blok tak, aby neohrozil dům,“ vysvětlil Martin Půta.

Celková předpokládaná cena sanačních prací činí zhruba 294.000 korun. Obec náklady hradí z poloviny z vlastních zdrojů, druhou polovinu zaplatí Liberecký kraj.

LK/Filip Trdla