Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj bude pořizovat informační technologie přes dynamický nákupní systém

18. 10. 2024 | 18:46

Informační technologie (IT) pro sebe a své organizace začne Liberecký kraj pořizovat přes dynamický nákupní systém, slibuje si od toho lepší ceny. Hodnotu zakázky odhaduje na 100 milionů korun. Podobný systém už kraj využívá k nákupu energií, nakupoval tímto způsobem také například tři desítky elektromobilů. Výhodou dynamického systému je, že je pružnější než běžná veřejná soutěž, řekl dnes ČTK dosluhující náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

PC laptop-820274 1280
Illustrační foto

"Dynamický nákupní systém se nám velice osvědčil, proto jsme se rozhodli, že budeme v praxi využívat i pro nákup IT vybavení pro příspěvkové organizace," uvedl Miklík. Nabídky v systému mohou podávat jen registrovaní dodavatelé, v současné době jich je zaregistrováno 18, systém je ale stále otevřený. "Žádosti o registraci budeme přijímat i nadále, dynamický systém totiž zavádíme na dobu neurčitou. Novému uchazeči tedy stačí splnit podmínky podle zákona," dodal hejtmanův náměstek.

Sdružení zakázek je podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) cestou jak dosáhnout lepší ceny a požadavky organizací sjednotit. "My prakticky na každé radě schvalujeme jedno dvě zadání na nákup IT vybavení do škol a dalších zařízení a ten dynamický nákupní systém je nástroj, jak nakupovat podobné typy zařízení, tak aby si každá příspěvkovka a její IT odborník nevymýšleli něco speciálního," řekl Půta. S dynamickým systémem bude podle něj kraj desítky milionů, které každoročně do IT investuje, vynakládat racionálně.

Systém se kraji vyplatil v posledních letech zejména při nákupu elektřiny a plynu poté, co v souvislosti s energetickou krizí některé firmy jako Bohemia Energy nebo Lumius ukončily dodávky. Kraj do té doby nakupoval na Českomoravské komoditní burze Kladno, nové dodávky se tam ale zajistit nepodařilo. Kraj pak zkusil dynamický nákupní systém, kde jsou dodavatelé registrovaní. "Lépe reaguje na vývoj cen na trhu než běžná veřejná soutěž, trvá deset dní, po dohodě ho lze zkrátit na tři dny," dodal Miklík. Běžná soutěž může podle něj trvat i tři měsíce, kraj navíc díky registraci ví, od koho nakupuje.

čtk