Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj dá kvůli koronaviru 250 milionů korun z přebytku loňského hospodaření do železné rezervy

24. 03. 2020 | 17:11

Liberecký kraj nebude letos rozdělovat druhou část přebytku loňského hospodaření tak jako v minulých letech. Zhruba 250 milionů korun si ponechá v rezervě. Peníze bude potřebovat nejen kvůli vyšším nákladům v souvislosti s pandemií nového koronaviru, ale také kvůli očekávanému propadu daňových příjmů. Po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

kraj mrakodrap LK UV.jpg
ilustrační foto

Kraj už v lednu první peníze z loňského přebytku rozděloval. Ze 400 milionů korun, které získal loni díky vyšším příjmům z daní, dal většinu peněz na investice, hlavně do obnovy komunikací. "Přijatá krizová opatření mají ale velký dopad do fungování celé řady firem, do fungování služeb, jsou zavřené restaurace, velká část obchodů, významně méně funguje doprava. Dá se čekat, že významně poklesnou daňové příjmy státu a také daňové příjmy krajů, měst a obcí," řekl Půta. Kraj proto chce mít rezervy.

Radní kraje dnes také podle hejtmana schválili návrh úsporných opatření. "Budeme hledat v rozpočtu kraje a našich příspěvkových organizací úspory. Od dnešního dne by se neměly nakupovat věci, materiál, vybavení, které přímo nesouvisí s opatřeními v rámci nouzového stavu," řekl Půta. Zároveň podle něj ředitelé příspěvkových organizací dostali za úkol snížit letos provozní náklady o deset procent. Odložit bude zřejmě třeba i některé investiční akce.

Už před týdnem rozhodli krajští zastupitelé kvůli koronaviru o posílení krizového fondu kraje o dalších 20 milionů korun, původně v něm na řešení krizových situací bylo jen 16 milionů. Hlavním důvodem bylo zajištění finančních zdrojů pro nákup roušek a zdravotnického materiálu a dezinfekce. Peníze v krizovém fondu ale podle odhadů vydrží zhruba na dva týdny nouzového stavu, proto kraj potřebuje další rezervy. Kraj má ještě 110 milionů korun ve svých dotačních programech. Podle Půty není vyloučeno, že se peníze z některých programů nakonec vůbec rozdělovat nebudou. Záležet bude na vývoji příjmů a dopadech pandemie.

čtk