Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj dál omezuje dopravu, reaguje na omezování výroby v největších průmyslových podnicích

23. 03. 2020 | 16:04

AKTUALIZOVÁNO: Liberecký kraj dál omezuje regionální veřejnou dopravu, ale také některé dálkové linky. Společnost Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji, tím reaguje na úbytek cestujících v autobusech a vlacích, ale také na omezování výroby v průmyslových podnicích, jako je Škoda Auto, Grupo Antolin nebo Denso. ČTK to řekl jednatel společnosti Pavel Blažek.

vlakFrydlIrma3top
archivní foto Artur Irma

Zaznělo na video tiskové konferenci 23.3.:

1. Policie zaznamenala 21 přestupků proti krizovým opatřením
2. HZS zajišťovala celý víkend distribuci ochranných pomůcek, hasiči v rámci repatriace českých občanů do ČR jezdí do Berlína
3. LK zatím získal od státu 18400 ks respirátorů 2. kategorie
4. Celkem 3000 rychlotestů má KNL
5. Severochema nadále vyrábí dezinfekci určenou i obcím. Distribuce přes ORP.
6. Látkové roušky vyrábějte, prosím, dál, jednorázové roušky hned tak pro běžné obyvatele nebudou.
7. Lékaři zavírající své ordinace musí nahlásit, kdo konkrétního doktora zastupuje.
8. Dopad na stavební akce v LK: Kraj dál soutěží a vybírá dodavatele naplánovaných staveb.
9. Žádné nové notebooky pro úředníky se kvůli home-office nenakupovaly.
10. Do výroby roušek vězni v kraji zapojeni nejsou.
11. Hygienici už nebudou zveřejňovat ročníky narození nemocných. Nejvíce info nyní na "FB Mapaviru.cz".

Omezení zatím platí do 13. dubna, informace najdou cestující na stránkách integrovaného systému dopravy www.iidol.cz.

Podle čísel, která jsou k dispozici, klesl počet cestujících ve veřejné dopravě zhruba na 15 procent normálního stavu, řekl dnes po jednání Krizového štábu Libereckého kraje hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Omezování dopravy tak bude podle něj pokračovat. Na konci tohoto týdne by se podle hejtmana mělo omezování dotknout i městské dopravy v Liberci a okolních obcích, které zajišťuje liberecký dopravní podnik. "Týkat se to bude jak autobusů, tak tramvají," dodal Půta.

Redukce už se dotkla například linky z České Lípy do Stráže pod Ralskem, kde zůstal zachován zhruba jeden spoj za hodinu. I na dalších linkách zrušil koordinátor dopravy spoje s blízkou časovou alternativou. Zcela zrušené jsou třeba víkendové spoje na Smědavu v Jizerských horách. "Redukce se dotkla také dálkových linek s komerčním nebo částečně komerčním režimem provozu, jako je Liberec - Praha, Jablonec nad Nisou - Praha, Česká Lípa - Praha nebo Krkonoše - Praha," doplnil zástupce ředitele společnosti Otto Pospíšil.

Nejde přitom o první omezení dopravy, už od 16. března končí vlaky a autobusy mířící z Libereckého kraje do sousedního Polska na hranicích. Výjimku se podařilo vyjednat pro vlak z Liberce přes Žitavu do Varnsdorfu v sousedním Ústeckém kraji. Německým územím ale vlak jen projíždí bez zastavení. Vlak z Liberce přes Jablonec nad Nisou, Tanvald a Kořenov do polské Sklářské Poreby končí v Harrachově. U hranic s Polskem končí i tři autobusové linky: autobusy z Liberce do Bogatyně v Kunraticích, z Liberce do Zhořelce v Habarticích a z Liberce do Sieniawky v Hrádku.

Od soboty 21. března ubylo vlaků na trase z Liberce do Harrachova, ale také směrem do Frýdlantského výběžku. Na trase z Liberce přes Turnov do Lomnice nad Popelkou byly ve všední dny zrušeny posilové spoje a rovněž školní spoj směrem na Novou Paku. Zrušené jsou například i posilové vlaky z Tanvaldu do Plavů, ze Smržovky na Josefův Důl jezdí vlak v hodinovém intervalu, s vloženými spoji v ranní špičce.

čtk