Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj letos opraví mosty v Janově nad Nisou, Víchové nebo Tatobitech na Semilsku

27. 01. 2023 | 14:15

Liberecký kraj pokračuje v obnově mostů na krajských silnicích. Letos například za víc než 41 milionů korun opraví mosty v Janově nad Nisou na Jablonecku, Víchové nebo Tatobitech na Semilsku. Vesměs jde o zakázky, na které bylo nutné soutěž pořádat opakovaně, řek dnes ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Stav silnic a mostů v kraji se podle něj postupně zlepšuje, i letos je na jejich obnovu v rozpočtu kraje zhruba miliarda korun.

silnice lk API 8476
Foto: LK

"Jsem rád, že jsme překlenuli to složité a pro firmy hodně nejisté období, kdy skokově rostly ceny energií a materiálů, teď to vypadá, že se situace stabilizuje," doplnil Sviták. I díky tomu teď podle něj bylo možné schválit další akce na rekonstrukce silnic a mostů. "V Janově jsme původně počítali jen s rekonstrukcí mostu, nakonec budeme dělat i navazující silnici," dodal. Trendem je podle náměstka spolupráce s obcemi, do společných projektů půjde letos zhruba 100 milionů korun.

Liberecký kraj má ve správě 646 mostů, jejich stav výrazně poznamenaly bleskové povodně v srpnu 2010. Velká voda tehdy zasáhla 198 mostů, 60 procent z nich bylo narušeno tak, že musela být omezena jejich nosnost. Kompletní rekonstrukci potřebovalo 22 mostů, devět jich voda zcela zničila. Povodeň napáchala tehdy jen na krajských mostech škody za 453 milionů korun. Ke zlepšení jejich stavu přispěl půlmiliardový úvěr, který si kraj těsně před povodněmi vzal, i peníze na opravy škod.

"Přestože jsme opravili více než 150 mostů, tak stále máme zhruba desítku mostů v nejhorší sedmé kategorii, tedy v havarijním stavu, a další desítky mostů ve stupni šest. Žádný most není uzavřený, na některých jsou ale omezení," řekl Sviták. Opravu nutně potřebuje například most na rušné silnici druhé třídy 268 v Zákupech, kde je provoz omezený a jezdí se tam střídavě jedním pruhem. Historický most měl jít původně k zemi a nahradit ho měl nový, kvůli historické hodnotě ale kraj chystá jeho rekonstrukci. Projekt se připravuje, práce zřejmě začnou až v roce 2025.

čtk