Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj měl v neděli letos druhý nejnižší přírůstek covidu, přibývá  nakažených ve školách

18. 01. 2021 | 9:31

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji za neděli přibylo 159 potvrzených případů nemoci covid-19, to je skoro o polovinu méně než před týdnem. Méně případů bylo letos jen 1. ledna, vyplývá z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Největší ohniska nákazy jsou aktuálně ve zdravotnických a sociálních zařízeních, přibývá ale i nakažených ve školách, řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje na dotaz ČTK krajský hygienik Vladimír Valenta.

coronaSestra
archivní ilustrační foto

I v nemocnicích nakažených ubylo, přesto začínají docházet lůžka pro nejtěžší případy. Zatímco v minulém týdnu bylo v kraji hospitalizováno 310 lidí s covidem, aktuálně jich nemocnice mají 290. "Z toho ale 51 je na intenzivních lůžkách, těch máme ale jen 58, to z znamená, že aktuálně je jen sedm volných. Zatím to zvládáme v rámci kraje, ale může se stát, že budeme potřebovat pomoc," řekl po jednání krizového štábu na dotaz ČTK krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Nemocných je také 335 zdravotníků, někteří se koronavirem nakazili už podruhé.

Páteřní nemocnice v Libereckém kraji dnes začaly s očkováním seniorů starších 80 let, kteří se registrovali v centrálním rezervačním systému. Celkem by se v tomto týdnu mělo dostat zhruba na tři stovky registrovaných. S registrací seniorům pomáhá bezplatná krajská linka 800 880 066. Pomoc nabízí například i Jablonec. "K dispozici jsou ode dneška dvě telefonní čísla 483 357 439 a 774 225 529 a také kontaktní místo v Eurocentru, kam mohou lidé přijít a s registrací k očkování jim pomohou. Zájem zatím není velký," řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Za posledních sedm dnů přibylo z regionů kraje nejméně nových případů koronaviru na Semilsku, pozitivní test tam mělo 307 lidí. Nejhorší je nadále Liberecko, kde bylo za posledních sedm dnů zjištěno 1189 nových nakažených. V přepočtu na 100.000 obyvatel tam je 677 případů, hůře jsou na tom v zemi podle tohoto přepočtu jen čtyři jiné okresy. Na Liberecku se ale situace za poslední dny znatelně zlepšila, ještě před týdnem bylo na 100.000 obyvatel v okrese 912 nakažených.

V Libereckém kraji je podle dat ministerstva 7158 takzvaných aktivních případů nákazy, mezi nimi jsou i lidé bez příznaků. První zjištěný případ v kraji je z loňského 11. března. Od té doby se nakazilo 40.739 lidí, to je zhruba každý jedenáctý obyvatel kraje. Zhruba 81 procent ze všech nakažených se vyléčilo, přes 33.000 lidí. Naopak s koronavirem nebo v jeho důsledku zemřelo v kraji 558 lidí, z toho 42 v minulém týdnu. Podle dat na webu ministerstva je kapacita čtyř páteřních nemocnic v kraji nadále dostatečná, volná je zhruba čtvrtina lůžek pro covidové pacienty.

čtk