Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj na začátku příštího roku pomůže sociálním službám, podporu získali i provozovatelé chráněného bydlení

06. 08. 2020 | 6:46

Liberecký kraj pomůže sociálním službám na svém území s financováním provozu na začátku příštího roku do doby, než dostanou peníze z ministerstva práce a sociálních věcí. Podpora je určena neziskovým organizacím, které na území kraje služby poskytují, řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Z rozpočtu kraj na podporu uvolnil stejně jako v minulých letech deset milionů korun, žádosti ale dostal na více než dvojnásobek.

odlehčovací služba
ilustrační foto

Financování sociálních služeb převzaly kraje v roce 2015, Liberecký kraj už několik let podporuje organizace právě na začátku roku, kdy peníze chybí. "Původně to byla návratná výpomoc, teď už je to výpomoc nenávratná," doplnil hejtman. Na odboru sociálních věcí kraje se letos sešlo 101 žádostí o dotaci dohromady za bezmála 23 milionů korun. Čtyři z nich ale podmínky nesplnily, a tak se desetimilionová částka rozdělí mezi 97 žadatelů.

Podporu získaly organizace věnující se terénním programům a odlehčovacím službám, nízkoprahová zařízení, poskytovatelé pečovatelských služeb i provozovatelé chráněného bydlení. "Podporu obdrží například liberecká Oblastní charita nebo Advaita, Hospic svaté Zdislavy, organizace Maják z Hrádku nad Nisou, Fokus Liberec a Fokus Turnov, Tyfloservis, nízkoprahové zařízení Lampa z Mimoně či Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje," doplnil náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD).

V základní síti Libereckého kraje je zaregistrováno 238 sociálních služeb. Odbor sociálních věcí kraje navíc zavedl spravedlivější systém finanční podpory, který mimo jiné zohledňuje úvazky pracovníků v přímé péči. "Do budoucna se jeví jako nutné zajistit pro sociální organizace víceleté financování s jasným podílem státního rozpočtu a rozpočtů krajů a obcí," dodala náměstkyně hejtmana pro ekonomiku Jitka Volfová (ANO).

čtk