Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj nedostal žádné ochranné pomůcky, téměř všechno si musel nechat vyrobit u místních firem

27. 03. 2020 | 16:17

Liberecký kraj nedostal v tomto týdnu žádnou dodávku ochranných prostředků, chybí sety i ochranné obleky potřebné pro odběry vzorků pro testy na nový koronavirus. Teprve po urgencích se dnes podařilo získat odběrové sety a oblečení, aby se mohlo začít odebírat v Jilemnici, řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Je to podle něj velké selhání centrální distribuce. Poslední dodávky dostal kraj o víkendu.

nanofiltr1
Foto: Artur Irma

Liberecký kraj v tomto týdnu distribuoval 45.000 roušek z nanomateriálu, které nechává vyrobit na Technické univerzitě v Liberci a několika dalších místech v kraji. "Je to o 2000 roušek víc, než jsme dostali prostřednictvím ministerstva vnitra od státu. Nebýt té výroby, tak by od nás celá řada zdravotnických zařízení, ústavů sociální péče, praktických lékařů v podstatě nemohla dostat žádné ochranné pomůcky," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Výroba, kterou kraj financuje z krizového fondu, tak bude pokračovat. Spotřeba ochranných pomůcek je podle hejtmana mnohonásobně vyšší než v "dobách míru". "Jen v Krajské nemocnici v Liberci spotřebují teď za dva týdny to, co jinak mají na rok. Požadavek jen v nemocnicích je zhruba třicetinásobný a to nemluvíme o občanech," dodal Půta. I proto podle něj zatím roušky a nově také nanofiltry do plátěných roušek nejsou určené pro veřejnost. Přednostně půjsou zdravotníkům, policistům hasičům, do krizových štábů, obchodů, úřadů nebo řidičům ve veřejné dopravě.

V Libereckém kraji fungují dva mobilní odběrové týmy a odběrné místo v Krajské nemocnici v Liberci. Dnes začali odebírat vzorky pro testování také na novém odběrovém místě, které vzniklo u nemocnice v Jilemnici. Další by se mělo podle Sobotky otevřít v pondělí u nemocnice v České Lípě. "Jednáme s dodavateli setů a oblečení, abychom v příštím týdnu mohli otevřít i odběrové místo v Jablonci nad Nisou," dodal Sobotka. Podle informací z Krajské hygienické stanice v Liberci prošlo zatím testováním na koronavirus 692 lidí ve 46 případech byly výsledky pozitivní.

čtk