Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj ocenil úspěšné mladé olympioniky. Ze zimních her přivezli rekordních 33 medailí 

21. 05. 2023 | 12:27

Pětačtyřicet mladých olympioniků, kteří úspěšně reprezentovali region na Hrách X. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky 2023, ocenil Liberecký kraj.  Právě jeho výprava přivezla třiatřicet medailí – nejvíc ze všech. Slavnostní oceňování se konalo v Hop Aréně v Liberci.

olympioniciLK
Foto: LK

Ceny předávali hejtman Libereckého kraje Martin Půta a Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost.
„K medailím, které mladí sportovci získali na olympiádě dětí a mládeže v lednu letošního roku, nyní obdrželi jako poděkování Libereckého kraje ještě pamětní list za výbornou reprezentaci a finanční odměnu. Reprezentanti kraje získali celkem 33 medailí, z nichž bylo 14 zlatých, 10 stříbrných a 9 bronzových,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost. „Výprava Libereckého kraje se v celkovém bodovém hodnocení krajů umístila na třetím místě, zato ale se ziskem největšího počtu medailí. Sportovci na hrách dosáhli velkých úspěchů, velmi jim děkuji za perfektní reprezentaci našeho kraje.“
„Liberecký kraj je sportu zasvěcený. Právě z našeho regionu vzešlo mnoho sportovců ověnčených olympijskými vavříny, například skokan na lyžích Pavel Ploc, oštěpařka Barbora Špotáková, biatlonistka Gabriela Koukalová nebo atletka Zuzana Hejnová. Na sportovních školách v kraji se rok co rok profilují jejich mladí zdatní následníci, kteří již nyní sklízejí úspěchy a já jim přeji vše dobré a radost z dosažených výkonů,“ řekl hejtman Martin Půta.  
Největší úspěchy slavili sportovci, kteří reprezentovali Liberecký kraj v běžeckém lyžování a lyžařském orientačním běhu. Obě tyto sportovní disciplíny vynesly jedenáct medailí. Největším překvapením výpravy se stali lední hokejisté, kteří poprvé v historii zimních her získali pro Liberecký kraj bronzovou medaili. Úspěšní byli i biatlonisté a snowboardisté, obě disciplíny s celkem čtyřmi získanými cennými kovy.
Vítězem her se stal pořadatelský Královéhradecký kraj s celkovým počtem 252 bodů a ziskem 31 medailí. Druhé místo obsadil kraj Moravskoslezský s celkovým počtem 223 bodů a 22 medailemi.  Liberecký kraj se umístil na třetím místě s celkovým počtem 203 bodů.
Hry X. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky 2023 se konaly na konci ledna. Zúčastnilo se jich více než 1.600 sportovců a trenérů z celé České republiky. Liberecký kraj vyslal na tyto hry výpravu čítající 112 účastníků. Sportovci a sportovkyně Libereckého kraje se zapojili do soutěží v biatlonu, krasobruslení, alpských disciplínách, běžeckém lyžování, lyžařském orientačním běhu, běžeckém lyžování zrakově postižených, hře v šach, snowboardingu, akrobatickém lyžování a ledním hokeji.

Medailový zisk výpravy Libereckého kraje na Hrách X. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky 2023

 

Jan Mikulička