Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj podpoří dotacemi zvýšení bezpečnosti ve školách. V novém programu je pět milionů korun

25. 02. 2024 | 18:12

Liberecký kraj podpoří dotacemi zvýšení bezpečnosti ve školách. V novém programu, který schválilo krajské zastupitelstvo, je pět milionů korun. Určený bude pro obce jako zřizovatele škol, ale také pro církve a soukromé zřizovatele základních škol v Libereckém kraji. Zajištěním bezpečnosti v budovách škol se začal kraj víc zabývat v reakci na útok střelce, který loni 21. prosince na Filozofické fakultě UK v Praze zabil 14 lidí a dalších 25 zranil.

"Finanční prostředky budou využity na opatření vedoucí k větší bezpečnosti škol jako měkkých cílů, stanovení bezpečnostních priorit, vytvoření funkčního systému ochrany a nastavení provázaných bezpečnostních opatření, jako jsou například bezpečnostní plány, vzdělávací a výcvikové akce pro pedagogické i nepedagogické pracovníky škol," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který návrh programu do zastupitelstva předkládal. Získat mohou zřizovatelé maximálně polovinu potřebných peněz.

Pro krajské školy podle Půty program určen není. Ve dvou třetinách krajských škol už se podle něj prověrky v minulých letech uskutečnily, jsou tam i bezpečnostní opatření, ve většině škol byla podle něj i bezpečností školení. "Resort má na letošní rok další dva miliony korun na jejich dokončení zhruba v jedné třetině škol, kde zatím ta opatření nebyla provedena nebo možná nebyla provedena dostatečně," dodal Půta. Kraj se chce ve svých školách také víc zaměřit na školení pedagogů a nácvik chování v krizových situacích, uvedl hejtman.

"Je třeba říct, že tragédii, jaká se stala na filozofické fakultě, se nikdy stoprocentně zabránit nedá. Podle mých zkušeností se ale na základní nebo střední školy člověk tak snadno jako do budovy jakékoliv univerzity nedostane," řekl Půta. Základní a střední školy jsou podle něj většinou zamčené a do budovy musí někdo návštěvu pustit. "Chceme to ale prověřit, aby to tak bylo i na menších školách v malých obcích," dodal.

V Libereckém kraji je zhruba 400 mateřských a základních škol, do kterých chodí více než 56.000 dětí. Bezmála 16.500 studentů je na 48 středních školách v kraji. Z toho kraj zřizuje osm mateřských škol, deset základních a 36 středních škol, které navštěvuje dohromady kolem 17.000 předškoláků a školáků. Dalších 6700 mladých lidí studuje na Technické univerzitě v Liberci. I tam řeší zajištění větší bezpečnosti.

čtk