Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj podporuje náhradní rodinnou péči a oslovuje nové pěstouny. Zájem není nijak oslnivý

03. 02. 2023 | 14:38

Mít domov a rodinu je v životě každého dítěte jednou z nejdůležitějších podmínek pro jeho zdravý vývoj a budoucí život. Není to však pro všechny děti samozřejmostí. Pokud z jakéhokoliv důvodu nemůže dítě vyrůstat ve své biologické rodině, je mu zajištěna náhradní péče, a to buď ústavní, nebo náhradní rodinná.

rodinka
ilustrační foto

Zachování rodinného prostředí díky náhradní rodinné péči je pro dítě vždy lepším východiskem než péče ústavní. U nejmenších dětí to platí dvojnásob. Dítě v náhradní péči tak vyrůstá v rodině s milujícími náhradními rodiči, zažívá bezpečí, přijetí a lásku. Má své místo, svoji roli, své povinnosti.

Počet zájemců o vykonávání náhradní rodinné péče – osvojení, pěstounství a pěstounství na přechodnou dobu – je v Libereckém kraji dlouhodobě nízký. V roce 2021 přijal krajský úřad 29 nových žádostí, což je nejméně za poslední čtyři roky, přičemž dětí, pro které se aktivně vyhledávají náhradní rodiny, je v regionu v současné době kolem 160. Aby jich přibylo, funguje v kraji od roku 2015 kampaň s názvem Mít domov a rodinu – samozřejmost, nebo vzácnost? Jejím hlavním cílem je zlepšit povědomí o náhradní rodinné péči a zvýšit zájem o náhradní rodičovství.

„Počet zájemců o vykonávání náhradní rodinné péče je však v našem kraji dlouhodobě nízký. Proto jsem velmi rád, že kampaň Týden náhradního rodičovství vznikla a má i svou tradici,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí. 

V rámci kampaně vydal krajský úřad pro zájemce o náhradní péči brožuru Něco málo o náhradní rodinné péči, která obsahuje základní informace o formách náhradního rodičovství a procesu, jak se stát náhradním rodičem, stejně jako kontakty na subjekty v Libereckém kraj, které jsou zapojené do systému náhradní rodinné péče. Brožuru lze stáhnout v elektronické verzi na webové stránce www.rodinalk.cz, kde se nalézají veškeré informace ke kampani. Nechybí zde ani rozhovory – například s pěstounskými rodinami o tom, jaké je to být pěstounem či s psycholožkou.

Je také velmi důležité vyvracet mýty a předsudky, které o náhradním rodičovství panují. Proto všichni, kdož se na kampani podílejí, sepsali osm mýtů a předsudků a nechali je vytisknout na roll-up bannery. Na putovních výstavách se představují v nákupních centrech, knihovnách či na veřejných akcích. Loni k nim přibyly další, jež představují skutečné příběhy pěstounství z Libereckého kraje. V rámci kampaně se koná pravidelně v říjnu Týden náhradního rodičovství.

LK/Jan Mikulička