Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj pořídí za peníze ze sbírky pro uprchlíky z Ukrajiny zdravotní pomůcky za 85 tisíc korun

08. 03. 2023 | 14:19

Liberecký kraj rozdělí dalších více než 85.000 korun ze sbírky "Liberecký kraj Ukrajině". Sbírku zahájil kraj loni v březnu, na účtu 777240222/0100 u Komerční banky se od té doby sešlo 336.480 korun, část peněz už kraj rozdělil, zbylou částku teď použije na pořízení dalších zdravotních a kompenzačních pomůcek pro ukrajinské uprchlíky, kteří mají nějaký handicap, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

uprchlíci hzs lk
Archivní foto: HZS LK

"Budeme nakupovat třeba invalidní vozík, tlakoměr, pomůcky pro autisty, zdravotní postele a další kompenzační pomůcky. Ze sbírky jsme už před dvěma měsíci rozdělili čtvrt milionu korun. Všem, kteří na tento účet přispěli, patří velké poděkování," doplnil hejtman. Peníze nejsou na úkor českých občanů s postižením, ti mají možnost žádat o stejnou pomoc z krajských dotačních fondů.

Sbírka není jedinou pomocí, kterou Liberecký kraj na pomoc Ukrajině a Ukrajincům postiženým ruskou invazí poskytl. Už loni na jaře krátce po zahájení invaze poslal kraj 25 milionů korun na účet charitativního fondu Podilska Hromada, který sídlí přímo v partnerské Vinnycké oblasti na Ukrajině. Do oblasti poslal kraj také satelitní telefony, zdravotnický materiál a léky, elektrocentrálu pro tamní nemocnici válečných veteránů. Dohromady je to už pomoc za více než 30 milionů korun.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik ministerstva vnitra žilo v kraji na konci předloňského roku 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců. S válkou se jejich počet více než ztrojnásobil, letos na konci ledna mělo v kraji pobyt 26.367 Ukrajinců, více než polovina na Liberecku.

čtk